21. март - Свјетски дан поезије

21. март - Свјетски дан поезије

Данас се обиљежава Свјетски дан поезије и планирали смо овај догађај обиљежити промоцијом нове збирке поезије коју смо недавно објавили а ријеч је о збирци Стијена наше младе пјесникиње Бранке Брезар...

Данас се обиљежава Свјетски дан поезије и планирали смо овај догађај обиљежити промоцијом нове збирке поезије коју смо недавно објавили а ријеч је о збирци Стијена наше младе пјесникиње Бранке Брезар.

Ванредне околности у вези вируса корона, на жалост, спрјечавају нас у обављању наши редовних активности и пословања, па тако и обиљежавања значајних догађаја.

У овом тренутку апелујемо на поштовање свим изречених мјера и упутстава од стране надлежних органа како би заштитили себе и друге.

Данас смо одлучили са Вама подијелити неколико стихова наше младе пјесникиње и на тај начин симболично обиљежити овај дан поезије.

С Т И Ј Е Н А

Вријеме је варљиво, а ти си стијена.
Вријеме је хладно а ти си ватра.
Од свих љепота баш ти,
Нема слова нити поеме
која би те величала,
ја те гурам ти стојиш,
ја те пијем ти молиш.

ОСМИJЕХ ПОБJЕЂУJЕ СМРТ

Смиј се то призива добро,
Смиј се то призива срећу.
Смиј се и када плачеш,
Смиј се и на самрти
Не дозволи да те црне мисли,
Претворе у наказу.
Смиј се као да ниједну тегобу
Не носиш на души.
Смјех је бесмртан.
И врата раја смо отворили са осмијехом,
Смртно тијело и душа ће васкрснути

ХРАБРОСТ

Од оца не оста ништа
однесе га земља црна.
Од једне муње настаде
Пепео, прах и тишина.
У јеку битке, храброст га повуче
Сјети се
да има неког код куће
Битка, крв и зној
ал’ суза нема
Храбро срце је као стијена.
Бјеше касно за овога свијета,
Пожели у задњем тренутку
цвијет да процвјета.

Изводи из рецензија:

Живот се углавном додирује или емотивном или рационалном страном, тако се и манифестује у изразу. Младост углавном свијет додирује емотивном страном, па отуда млади људи углавном пишу љубавну лирику обојену емоцијама. Тај судар младог човјека са суровим животом често је трагичан, па било да је то неузвраћена љубав било да је ријеч о изгубљености младог човјека у времену и простору. Млада пјесникиња Бранка Брезар је у своме пјесничком изразу углавном тиме промисаона.(Д.Зуровац)

Појава новог пјесничког имена у времену емоционалног и сваког другог сиромаштва, зажубори надом да још има духовних усхићења што нас узносе изнад стварности која све мјери искључиво само материјалним вриједностима.(Н.Бабић)

Свјетски дан поезије прогласио је УНЕСКО 21. марта 1999. године с циљем промовисања читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм свијета. ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ Источно Ново Сарајево Свјетски дан поезије обиљежава у континуитету од 2013. године.

Сличне вијести