Акција: Књига мјесеца

Акција: Књига мјесеца

Како би нашој читалачкој публици што боље представили одређена издања одлучили смо орагнизовати акције "Књига мјесеца" тако што ће сва пажња у одређеном мјесецу бити везана за изабрано издање. Мјес...

Како би нашој читалачкој публици што боље представили одређена издања одлучили смо орагнизовати акције "Књига мјесеца" тако што ће сва пажња у одређеном мјесецу бити везана за изабрано издање.

Мјесец октобар 2018. године резервисан је за дјело "Лејла" аутора Слободана Срдановића и жеља нам је да што ширу читалачку публику позовемо да прочита овај роман.

Роман је инспирисан истинитим догађајем о дјевојчици коју је са 14 година отац продао муџахедину за 5.000 долара и сам аутор наводи да је прича настала из дипломатске књижице једног конзула, о дјевојчици отргнутој од безбрижног дјетињства која је морала да се суочава са различитим свијетовима, културама и људима.

Рецензент књиге Сања Мацура на једној од промоција истакла је да је роман прича која за тематски оквир има протекли рат у БиХ и судбину дјевојчице коју са 14 година отац за 5.000 долара продаје муџахедину, мислећи да ће тако побљшати друштвени статус.

Она је напоменула да је ово прича о томе шта све може да се деси када се неко нађе у погрешно вријеме на погрешном мјесту.

“Примјера Лејлине агоније имамо и данас. Лејла, ипак, успијева да, у безнадежној ситуацији, на невјероватан начин себе и своје три кћерке спаси из заточеништва, и данас живи нормалан живот који заслужује”, навела је Мацура, која је и професор на Универзитету у Бањалуци.

Други рецензент књиге Биљана Милошевић Шошо рекла је да Срдановић освијешћен аутор, који је настојао да читаоцима приближи друштвене околности пред крај 20. и на прагу 21. вијека, приказујући све ужасе насиља и рата који су се дешавали кроз живот Лејле.

“Аутор је врло оригинално и вјеродостојно представио све што се може подвести под приказ судара култура, сукоба и конфликта вриједности, проблема положаја жене у патријархалном друштву, гдје се преламају и религијска тумачења која су приказана на извитоперен начин”, навела је Шошо, која је и професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Роман можете пронаћи у свих 20 књижара Завода за уџбенике и наставна средства, а биће доступан и на предстојећем Сајму књига у Београду на штанду Завода за уџбенике у Хали 1.

О аутору

Слободан Срдановић рођен је 1958. године на Палама. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву 1981. године. Већину радног вијека провео је у дипломатији у амбасадама БиХ у Триполију, Прагу и Аману.

Аутор је “Ратне хронике Пала” и збирке приповједака “Мушанова међа”, која је адаптирана и преведена на чешки језик под насловом “Приче из старе Босне”.

Сличне вијести