Добитница награде "Совица" Сања Клисарић из Београда

Добитница награде "Совица" Сања Клисарић из Београда

Жири конкурса за најбољу књигу за дјецу и награду „Совица“ изабрао је рукопис под називом „Шушуова чудесна авантура“ аутора Сање Клисарић из Београда. Жири за најбољу књигу за дјецу радио је у сас...

Жири конкурса за најбољу књигу за дјецу и награду „Совица“ изабрао је рукопис под називом „Шушуова чудесна авантура“ аутора Сање Клисарић из Београда.

Жири за најбољу књигу за дјецу радио је у саставу: Милена Ковачевић Ивановић, Александра Чворовић и Зорана Опачић (предсједник жирија).

Комисију за откривање шифри рукописа испред Завода за уџбенике чинили су: Данка Бошковић, Драгана Јокић и Дејан Керлета у сарадњи са координатором за рад са жиријем (без права гласа) Весном Суботић – извршним директором сектора за издавачку дјелатност.

https://www.youtube.com/watch?v=tGU-m9AEi8s

Саопштење жирија преносимо у цјелости:

У најужем избору жири се опредељивао гласањем за три рукописа:

11. У потрази за Балачком (шифра „Тиха чежња“)

12. Правила за пустоловине (шифра „Маштаријум 17“)

14. Шушуова чудесна авантура (шифра „Звезда репатица“)

Имамо задовољство да саопштимо како је највише гласова добио рукопис Шушуова чудесна авантура (шифра „Звезда репатица“), за њим Правила за пустоловине (шифра „Маштаријум 17“) па, затим, У потрази за Балачком (шифра „Тиха чежња“).

Рукопис Правила за пустоловине подразумева дружину онеобичених, маргинализованих ентомолошких бића (свитац који не свјетли, лептирица која не лети, буба репина пипа, луди хрчак који води жир на поводцу, и одбачено пиле које је умислило да је војвода) која спашава свијет од три пошасти: глади, рата и нестајања. Они се боре против моћника и крвопија на власти (градоначелник комарац и његов помагач крпељ). Посебна вредност овог рукописа су онеобичавање у приповедању и филозофски дискурс (експлицитно визуелно истицање закључака).

Роман У потрази за Балачком заснива се на реактуелизовању фолклорне традиције и словенске митологије, па су ликови, између осталог, шумски демон Лесник, Међедовић, градоносна Ала, троглави див Балачко коме из једне главе бије модар пламен, из друге хладан вјетар и др.; као и умешно обликованом и вођеном авантуристичком фабулом.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Иако су и друга два рукописа одлична, што се и видело из кратких образложења, жири се одлучио да предност да рукопису аутора под шифром „Звезда репатица“.

Топлу романескну, авантуристичку причу Шушуова чудесна авантура покреће чежња за досезањем небеске сфере и непознатих даљина, типичну за свако младо биће, у којој има нечег универзалног и онтолошког. Потреба младог јунака да се дотакну звезде, да се изађе из обзора препознатљивог света детињства јесте почетак његове самопотраге и самоактуелизације (о потрази за небеском сфером као самоиспуњењу писали су, уосталом, и Бранко Ћопић, Гроздана Олујић, Ханс К. Андерсен и други). Имагинативно путовање с препрекама подразумева збивања у егзотичним регионима широм света а у првом плану је отвореност младог јунака да се радује новим пријатељима и помаже им у невољи. То што је ова романескна прича смештена у домен анималистике (најсроднија је жанру проширене приче о животињама) омогућава да се свет који је човек подредио својим правилима прикаже са маргине, из позиције подређених и угрожених животињских врста, да се крајње ангажовано проговори о забрињавајућим еколошким проблемима и о злу које човек наноси природи и њеним становницима. Мала коала која својом племенитошћу и добротом успева да на свој начин уједини свет учи нас алтруизму, емпатији и важности пријатељства, а посебно отворености према другом и другачијем. Напомињемо да је и у стилском и композиционом погледу рукопис за похвалу – саопштено је из жирија.

Уручење награде планирано је за септембар поводом Дана Завода до када ће рујопис бити и објављен.

Награда Совица обухвата повељу (плакету) уз новчани хонорар од 1000 КМ, штампање дејла у тиражу од 500 примјерака од којих аутору припада 20 примјерака.

За овогодишњу Совицу конкурисало је 33 рукописа.

Сличне вијести