Информације о новим уџбеницима за школску 2020/21. годину

Информације о новим уџбеницима за школску 2020/21. годину

По затварању конкурса за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе спровели смо процедуру прибављања рецензија, усаглашавања корекција са ауторима и слања на одо...

По затварању конкурса за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе спровели смо процедуру прибављања рецензија, усаглашавања корекција са ауторима и слања на одобрење Министарству просвјете и културе Републике Српске.

ОСНОВНА ШКОЛА

Нови уџбеник за основну школу у издању Завода је уџбенички комплет Њемачки језик за осми разред основне школе, који се састоји од уџбеника са це-деом и радне свеске. До сада нисмо имали своје издање овог уџбеника које је усклађено са наставним програмом, тако да од ове школске године имамо уџбеник и за осми разред. Подсјећамо да у свом издању имамо уџбенике за 6. и 7. разред њемачког језика, а од ове године и осми разред.  Ријеч је о уџбенику који је оцијењен најбољим оцјенама од рецензената.

Када су у питању други уџбеници, на конкурсу смо добили нови рукопис уџбеника Математика за други разред основне школе, који је тражен због промјене наставног програма. У току је процедура одобравања и у овом моменту није још увијек познато да ли ћемо имати нови уџбеник и радни лист за Математику за 2. разред основне школе или ће се у школској 2020/2021. години користити тренутно актуелни уџбеник.

Од осталих измјена и корекција, урађена је адаптација Прве књиге на захтјев РПЗ а ради усклађивања са новим наставним програмом. У појединим уџбеницима дошло је до ситнијих корекција, али то неће значајније утицати на садржаје уџбеника и ти уџбеници неће се мијењати.

Користимо се приликом да напоменемо да смо ових дана добили обавјештење Министарства просвјете и културе да је као обавезно наставно средство и дио уџбеничког комплета Министарство одобрило Библијски атлас у настави Православне вјеронауке у 7. и 8. разреду основне школе, тако да су комплети уџбеника за седми и осми разред за дјецу која похађају Православну вјеронауку богатији за још један уџбеник. Подсјећамо да уџбенике вјеронауке издају надлежни органи вјерске заједнице и они се доносе на приједлог вјерских заједница. Иако се не ради о уџбеницима из надлежности Завода за уџбенике, имамо обавезу према родитељима и ученицима да саопштимо ову информацију јер је у питању уџбеник који улази у комплет уџбеника)

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Са средњом школом нешто је другачија ситуација. У односу на актуелну школску годину имамо неколико нових наслова који су одобрени за кориштење у настави:

Нови уџбеници су:

  1. Читанка за 1. разред гимназије
  2. Читанка за 3. разред гимназије
  3. Читанка за 3. разред средњих стручних школа
  4. Читанка за 4. разред техничких школа
  5. Медијска комуникација за 2. разред средњих стручних и техничких школа
  6. Маркетинг у туризму за 4. разред средње школе, занимање туристички техничар
  7. Историја за 4. разред гимназије општег и друштвено-језичког смјера и за 3. разред гимназије природно-математичког смјера

Ту је и уџбеник Култура религија за 1. и 2. разред средње школе, који је одобрен пред сам почетак актуелне школске године, али се није налазио на списку одобрених уџбеника за гимназију и средње стручне школе за школску 2019/2020. годину, јер је списак објављен прије добијања одобрења за овај уџбеник.

Напомињемо да су ово уџбеници који су модернији, усклађени су са важећим наставним програмима и сигурно ће значајно допринијети квалитету образовања у школама за које су намијењени. У случају одобравања новог уџбеника, из употребе су повучени раније одобрени уџбеници те су ти уџбеници скинути са списка уџбеника.

Морамо да укажемо и на то да је ове године одређен број уџбеника пристигао на конкурс и добио позитивне рецензије рецензената те упућен на одобрење Министарству. Иако је објављен списак уџбеника који ће бити кориштени у настави у школској 2020/2021. години, ми ћемо се потрудити да се ти уџбеници уколико буду одобрени што прије нађу у нашим књижарама и буду доступни наставницима и ученицима.

Коначно су наши апели стручним и научним радницима те професорима средњих школа уродили плодом и уочено је веће интересовање за писање уџбеника и већи број пристиглих рукописа посебно за средње стручне школе. Из тог разлога потрудићемо се да ти уџбеници што прије буду доступни ученицима и наставницима и да допринесу квалитету наставног процеса.

ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

Припремамо и једно ново издање намијењено предшколској популацији, а ријеч је о радном листу/радној свесци Предшколска радилица, која је намијењена ученицима који похађају програм припреме у години пред полазак у школу и за коју смо добили одобрење Министарства просвјете и културе. Ми смо поносни и посебно срећни што имамо прилику да у свом издању понудимо једну овакву публикацију и надамо се да ће овај програм, који већ неколико година организује Министарство и који је прописан законом, бити употпуњен једном оваквом публикацијом те да ће малишани који су први пут укључени у предшколски програм бити задовољни материјалом који су осмислиле наше ауторке. Ово би требало да олакша рад радницима који изводе програм, а родитељима да понуди јасне смјернице у раду са својим малишанима.

Сличне вијести