Међународни београдски сајам књига

Међународни београдски сајам књига

У Београду је у периоду од 23. до 30. 10. одржан 65. сајам књиге. Била је ово прилика да се издавачи, аутори и читаоци окупе на једном мјесту и размијене искуства и мишљења послије свих недаћа које је...

У Београду је у периоду од 23. до 30. 10. одржан 65. сајам књиге. Била је ово прилика да се издавачи, аутори и читаоци окупе на једном мјесту и размијене искуства и мишљења послије свих недаћа које је изазвала епидемија корона вируса. Немјерљив је значај сајма књиге у Београду за цјелокупну књижевност, издаваштво и културу. Велики број посјетилаца доказ је да су нам свима фалиле сајамске активности и да и даље влада велико интересовање за књигу, што охрабрује и радује. Бројни гости на промоцијама подршка су издавачима и вјетар у леђа за будуће активности.

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства” а. д. Источно Ново Сарајево представило је своју издавачку продукцију у хали 1, гдје су била изложена репрезентативна издања и издања која су увијек тражена од публике. Велико интересовање владало је, по обичају, за Андрићева дјела, дјела Милоша Црњанског и Његошев „Горски вијенац“. Поред тога, пажњу су изазвали овогодишњи романи са конкурса Златна сова, те Заводове дидактичке игре.

У склопу сајамских промоција, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији одржане су промоције дјела – добитника књижевне награде Совица за 2021. и 2022. годину, романа награђених на конкурсу Златна сова 2022. и побједничког романа са конкурса из 2021. године.

Поред добитника награда, на промоцијама су говорили и уважени чланови жирија: проф. др Зорана Опачић, проф. др Сања Мацура, проф. др Светлана Шеатовић и Радисав Милић, а имали смо ту част да је на промоцији романа „Врежа” говорила Марија Јововић, кћерка једног од јунака романа. Од чланова жирија и аутора добили смо похвале на начин организовања конкурса Златна сова и Совица, на томе што инсистирамо на квалитету  и молбу да наставимо да истрајавамо на томе. Још једном су се сви сложили да су дјела са ових конкурса квалитетна, а вјерујемо да ће пронаћи и свој пут до читалаца.

Директор Завода Бојан Ђенић у паузама између промоција одржао је неколико састанак са пословним партнерима, сумирајући досадашње резултате, а била је то и прилика да се договоре нови заједнички пројекти и на тај начин унаприједи рад Завода.

Сличне вијести