Објављен конкурс за нове уџбенике

Објављен конкурс за нове уџбенике

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево расписало је конкурс  за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, специјалну наставу и инклузију, гимназију и...

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево расписало је конкурс  за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, специјалну наставу и инклузију, гимназију и средње стручне школе.  

У складу са Планом уџбеника за школску 2019/2020. годину, донесеним од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске а на приједлог Републичког педагошког завода, расписали смо конкурс за прибављање рукописа уџбеника за 12 уџбеника за основну школу са припадајућим радним листовима и радним свескама, 28 уџбеника за гимназију, 107 уџбеника за средње стручне и техничке школе и три уџбеника за специјалну наставу и инклузију.

За школску 2019/2020. годину потребно је адаптирати једну радну свеску.

За већину уџбеника за средње школе конкурс је био расписан и претходних година. Постоје два разлога зашто се конкурс за одређене уџбенике понавља из године у годину. Први разлог је мали одзив аутора. На жалост за уџбенике за поједина занимања средње школе не постоји интересовање аутора. Други разлог је тај што поједини рукописи нису добили позитивне рецензије и одобрење Министарства. Сваки рукопис који пристигне на конкурс мора проћи строгу законску процедуру: мора да испуњава опште и посебне услове конкурса, мора да добије двије или три позитивне рецензије рецензената и, на крају, мора да добије одобрење Министарства.

Сви уџбеници по којима се изводи настава у основним и средњим школама морају бити одобрени и налазити се на списку уџбеника који доноси министар. У недостатку уџбеника у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево најчешће се користе уџбеници Завода за уџбенике Београд.

Надамо се да ће нам на конкурс ове године пристићи више рукописа који ће добити позитивна мишљења рецензената те потребна одобрења Министарства и Републичког педагошког завода. Циљ нам је да имамо квалитетне уџбенике, занимљиве ученицима и наставницима те ослобођене непотребних садржаја.

Користимо се приликом да позовемо све заинтероване професоре основних и средњих школа, те професоре универзитета да учествују на конкурсу.

Конкурс је отворен до 15.02.2019. године за рукописе уџбеника који су планирани од школске 2019/2020. године, изузев рукописа за уџбеник Граматика српског језика од 1. до 4. разреда гимназије и средњих школа, за који је крајњи рок 16.08.2019. године.

Конкурс је објављен у дневним новинама Еуро Блиц РС и на званичној интернет презентацији Завода - Konkurs za udzbenike - 2019. godina

 

 

Сличне вијести