Осам рукописа у ширем избору за "Златну сову"

Осам рукописа у ширем избору за "Златну сову"

У конкуренцији за најбољи необјављени роман за награду Златна сова за  2021. годину је било 37 рукописа, од којих је жири у саставу: проф. др Горан Максимовић (предсједник жирија), др Мирјана Лукић и...

У конкуренцији за најбољи необјављени роман за награду Златна сова за  2021. годину је било 37 рукописа, од којих је жири у саставу: проф. др Горан Максимовић (предсједник жирија), др Мирјана Лукић и Радисав Милић, изабрао осам рукописа који су ушли у шири избор.

Ријеч је о рукописима:

Иди према истоку, шифра: „Мико“;

Мученица Текла између Бога и човјека (роман у стиху), шифра: „Нојева барка“;

Немањићи, Легенда о амајији, шифра: „Ратник поарског срца“.

Људи, звери, анђели, шифра „Исток“

Запис о лешу и сети, шифра „130919988“

Врежа, шифра Аркона 20

Оно, као, дневник, шифра Лекићева

Заборављени српски гроф, шифра Заборављени српски гроф.

Након првог читања и ширег избора ускоро очекујемо и одлуку жирија о ужем избору рукописа док је проглашење побједника најављено за 21. мај у Источном Сарајеву.

Књижевна награда издавачке куће ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево обухвата плакету (повељу) за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 1.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Уколико ниједан од аутора три првонаграђена романа не буде имао пребивалиште у Републици Српској, Завод задржава право да, на препоруку стручног жирија, поред награђених романа, уз претходну сагласност аутора, објави још један роман аутора са пребивалиштем у Републици Српској. У том случају, роман би био објављен у тиражу од 300 примјерака, уз ауторски хонорар утврђен на основу интерних прописа организатора конкурса. 

Сличне вијести