Почела кампања "Читајмо заједно"

Почела кампања "Читајмо заједно"

„Како би подстакло културу читања и унаприједило област издаваштва, Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и ове го...

„Како би подстакло културу читања и унаприједило област издаваштва, Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и ове године проводи кампању под називом „Читајмо заједно", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић. 

Министар Наталија Тривић посјетила је књижару Завода за уџбенике и наставна средства у Бањој Луци и позвала је све грађане да се више окрену књизи, да се подсјете на њене благодети и љепоту читања те на важност афирмације домаћих аутора и цјелокупне издавачке дјелатности.

„Књиге прикупљене у овогодишњој кампањи биће поклоњене новоформираној библиотеци у Станарима, док ће за Удружење „4 плус" бити набављене лектире и дјечије књиге како би се и на тај начин олакшало родитељима", рекла је Тривићева.

Истакла је важност учешћа сваког грађанина у овој кампањи, јер свако ко купи за себе одређени наслов одабраних едиција Завода за уџбенике уједно је купио тај наслов и за још неког.

Овом акцијом, истакла је Тривићева,  желимо подстаћи грађане на читање, учинити доступним савремену продукцију грађанима у мањим општинама и афирмисати  ауторе односно њихов стваралачи рад, као и важност свих библиотека у Републици Српској те допринијети да буду снабдјевене већим бројем књига.

Напоменула је да је и ова акција уједно  вид нашег ангажовања за очување српског језика и ћириличног писма, подршком домаћим ауторима који пишу на српском језику и ћирилици.

Кампања „Читајмо заједно" покренута је 2017. године и предвиђа да за сваку уложену марку грађана у куповину књига из одабраних едиција Завода за уџбенике, Министарство се обавезује да ће уложити исто толико у њихов откуп и тако ове књиге учинити доступним грађанима тамо гдје је најпотребније.

Кампања је почела 23. октобра и трајаће до краја октобра, мјесеца књиге.

Сличне вијести