Представљен други том Енциклопедије Републике Српске

Представљен други том Енциклопедије Републике Српске

У просторијама Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске у Источном Сарајеву данас је промовисан други том Енциклопедије Републике Српске, који обухвата 1.450 одредница са 30 карата и 50...

У просторијама Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске у Источном Сарајеву данас је промовисан други том Енциклопедије Републике Српске, који обухвата 1.450 одредница са 30 карата и 500 фотографија.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић изјавио је новинарима да други том обухвата слова В и Г, да је штампан ћирилицом и има 760 страница.

"Обрађено је око 330 насељених мјеста, а у Републици Српској их има 2.600. Осим одредница, имамо фотографије и карте и то је једно богатство које је ту уоквирено", рекао је Кузмановић.

Он је навео да Енциклопедија представља једно од прворазредних дјела које сваки народ покушава да има, па тако и народ Републике Српске, напоменувши да је до сада прикупљено 11.500 одредница, што је огромно богатство из којег се сада "црпи један по један том".

Кузмановић истиче да је у плану да се уради шест томова, додавши да је трећи већ у изради.

Он је рекао да је, осим промовисања другог тома, ово била прилика за подсјећање на остале дјелатности у вези са издавањем Енциклопедије.

"Енциклопедија Републике Српске има специфичности, јер треба да покаже да је ово подручје увијек бујало од живота и да то није непозната земља. До сада је утврђено више од 80 локалитета и историјских споменика на нашој територији и то треба све да се забиљежи. Енциклопедија би требало да буде једна врста приручника, информација о Републици Српској и њеном културном богатству. Она ће бити специфична карта Српске", нагласио је Кузмановић.

Он је додао да ће у томовима бити обрађени не само представници српског народа, него и други, уколико су оставили позитиван траг у развоју Републике Српске.

"Данас смо у фази када се можемо представити свијету да имамо квалитетну енциклопедију и на два издата тома нема примједби на садржај, што значи да се свака одредница провјерава више пута јер не смије бити грешака. Енциклопедија је нешто чему се вјерује, податак који тамо постоји мора остати трајни и он је сасвим сигуран", навео је Кузмановић.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић истакао је да Енциклопедија представља понос за све земље и народе, а с обзиром на то да је Република Српска млада, због тога је и већи подухват.

"Надам се да ће свих шест томова бити завршено, што ће бити значајно за Републику Српску јер и много развијеније земље немају ово што Република сада ради", истакао је Ристовић и изразио захвалност што је Завод дио тима који је радио на овом значајном пројекту.

Промоцији другог тома Енциклопедије Републике Српске присуствовао је амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, као и начелници општина Пале Бошко Југовић, Трнова Драгомир Гаговић, Калиновика Милева Комленовић, Фоче Радислав Машић, Рогатице Милорад Јагодић те представници јавног живота Српске.

Први и други том Енциклопедије Републике Српске у продаји је у свих 20 књижара Републике Српске

извор: СРНА/ЗУНСРС

Сличне вијести