Припреме за школску 2018/19. годину

Припреме за школску 2018/19. годину

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ активно ради на припреми уџбеника, наставних средстава и педагошке документације за сљедећу школску годину. У току је спровођење законом прописа...

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ активно ради на припреми уџбеника, наставних средстава и педагошке документације за сљедећу школску годину. У току је спровођење законом прописане процедуре за избор нових уџбеника за основну школу који су планирани Планом уџбеника за школску 2018/2019. годину. Рецензенти дају стручна мишљења на пристигле рукописе, након чега ће они рукописи који буду добили позитивне оцјене бити упућени на одобравање у Министарство. О новим уџбеницима за основну школу обавијестићемо на вријеме све ученике, наставнике и родитеље. Уколико рукопис не добије одобрење, у настави ће се користити раније одобрени уџбеник.

Како бисмо родитељима олакшали почетак нове школске године, и ове године Завод нуди могућност куповине уџбеника и школског прибора на рате. Поред уџбеника, Завод по најприступачнијим цијенама нуди и богату палету школског прибора реномираних произвођача. Сви заинтересовани могу да контактирају наше књижаре, да добију све информације и да закључе уговоре о куповини уџбеника на рате. Сматрамо да ћемо на тај начин олакшати спремање ученика за почетак школске године.

Цијене уџбеничких комплета од трећег до деветог разреда са уџбеницима енглеског језика и православне вјеронауке су сљедеће: трећи разред: 104,00 КМ, четврти разред: 95,00 КМ, пети разред: 93,50 КМ, шести разред: 130,00 КМ, седми разред: 134,00 КМ, осми разред: 163,00 КМ и девети разред: 152,00 КМ. Годинама Влада Републике Српске обезбјеђује уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе. Сви наши уџбеници имају холограмску заштиту.

Оно што можемо да истакнемо као велики подухват јесте то да смо поред уџбеничких комплета енглеског језика за основну школу припремили и уџбенички комплет енглеског језика за први разред гимназије те уџбенички комплет њемачког језика за шести разред основне школе. Ово су значајни искораци за образовни систем Републике Српске јер имамо своја квалитетна и модерна издања страних језика. Министарство просвјете и културе, Републички педагошки завод и Завод за уџбенике и наставна средства учинили су изузетан напор да се ученицима и наставницима омогући похађање наставе по уџбеницима усклађеним са наставним програмом Републике Српске. Истичемо и то да је у посљедње двије године повећано интересовање аутора за писање уџбеника за средње школе, те да су позиви и апели од надлежних институција, прије свега Министарства и Републичког педагошког завода, упућени професорима уродили плодом. Поред наведених уџбеника, нови уџбеници за средњу школу су и: Биологија за 2. разред гимназије, Статистика за 4. разред средње школе за струку угоститељство и туризам, Статистика за 4. разред средње школе за струку економија, право и трговина, Социологија за средње стручне школе и Машински елементи за 2. разред средње стручне школе.

У току су конкурси за прибављање рукописа уџбеника за енглески језик за 2, 3. и 4. разред гимназије, Граматику српског језика од 1. до 4. разреда гимназије и средњих стручних школа, а 28.03.2018. године расписали смо конкурс за прибављање рукописа Прва књига, уџбеника за први разред основне школе.

Ово је такође прилика да истакнемо да свакодневно радимо на издањима која су намијењена најмлађим, те ће се након дидактичке игре „Игром кроз Српску“, која је привукла пажњу јавности, у наредним данима на полицама наших књижара наћи и дидактичко средство „Једи здраво! Браво, браво! Ријеч је о занимљивом дидактичком средству награђеном на конкурсу Министартсва просвјете и културе Републике Српске.

Сличне вијести