Расписан конкурс за нове уџбенике

Расписан конкурс за нове уџбенике

На основу члана 34. Закона о издавачкој дјелатности („Службени гласник Републике Српске“, број: 46/04) и Плана школских уџбеника за школску 2022/2023. годину Министарства просвјете и културе Републике...

На основу члана 34. Закона о издавачкој дјелатности („Службени гласник Републике Српске“, број: 46/04) и Плана школских уџбеника за школску 2022/2023. годину Министарства просвјете и културе Републике Српске, број: 07.04/052-8086/21 од 3. 12. 2021. године, ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево, расписао је Конкурс за прибављање рукописа уџбеника за основну школу и средње школе.

Комплетан конкурс можете преузети на сљедећем линку: Konkurs_2022

 

У складу са Планом уџбеника за школску 2022/2023. годину, донесеним од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске, позивају се аутори да доставе рукописе уџбеника за основну школу и средње школе, према наставним предметима, врстама уџбеника и разредима како стоји у конкурсу.

 

Стандарди квалитета који се односе на садржај, научне, педагошке, психолошке, етичке, дидактичко-методичке, језичке и естетске захтјеве које треба да испуне рукописи дефинисани су Правилником о стандардима квалитета уџбеника за основну школу („Службени гласник Републике Српске“, број 4/21) и Правилником о стандардима квалитета уџбеника за средњу школу („Службени гласник Републике Српске“, број 4/21).

 

Услови које, у складу са Правилником о процедурама за прибављање и стручну оцјену рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе, број: 00-2-500/17 од 30. 1. 2017. године, са измјенама од 26. 12. 2019. године, морају да испуњавају достављени рукописи су:

 

Општи услови:

 

  1. Да је достављени рукопис потписан шифром, са свим потребним прилозима и це-деом на којем је рукопис сачуван у електронској форми;
  2. Да се ради о „новом рукопису“, тј. да не постоји очигледна сличност достављеног рукописа са уџбеником за који је претходно дато одобрење за употребу од стране Министарства, односно који је већ у употреби у настави према важећем списку уџбеника;   
  3. Да достављени рукопис испуњава сљедеће:

  • Да је одштампан у три примјерка,
  • Да су нумерисане странице рукописа,
  • Да је рукопис увезан,
  • Фонт: Times New Roman – 12 pt,
  • Резолуција слика: 300 dpi ( format), са пописом свих кориштених слика и изворима,
  • Сви остали прилози (графикони, карте, графички блокови и табеле), као и графике које захтијева одређени рукопис треба да буду достављени према захтјевима графичког обликовања.

Посебни услови:

 

  1. Да рукопис уџбеника мора бити урађен у складу са важећим наставним планом и програмом, те да се аутори у вези са овим питањем могу обратити Републичком педагошком заводу Републике Српске;
  2. Да рукопис буде писан на српском књижевном језику ијекавског изговора.

 

Поступак за оцјењивање испуњености општих и посебних услова, те посљедице у случају неиспуњавања истих, као и цјелокупна процедура везана за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе су детаљно прописани Правилником о процедурама за прибављање и стручну оцјену рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе, број: 00-2-500/17 од 30. 1. 2017. године, са измјенама од 26. 12. 2019. године, доступним свим заинтересованим лицима на интернет страници  ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево, www.zunsrs.com.

 

Рукописи се достављају на адресу ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево, ул. Зорана Цвијетића 58 са назнаком „За Комисију за оцјену испуњености општих услова Конкурса“.

 

Крајњи рок за достављање рукописа је 4. 3. 2022. године.

Рукопис који се не достави у наведеном року неће се узети у поступак оцјењивања.

 

Аутори рукописа су дужни да, заједно са рукописом и прилозима, у посебној затвореној коверти, доставе број телефона, путем којег ће бити обавијештени о резултатима конкурса. У поменутој коверти, аутор је такође дужан доставити изјаву да у вези са достављеним рукописом, као и илустрацијама које чине његов саставни дио, не постоје законске сметње везане за ауторска права, односно сметње које се односе на могућност издавања уџбеника од стране Завода као искључивог издавача на територији Босне и Херцеговине.

 

Ауторски хонорар за изабрани рукопис уџбеника обрачунава се и исплаћује у складу са општим актима ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево, доступним на нашој званичној интернет страници www.zunsrs.com.

 

Детаљне информације могу се добити путем телефона: 057/342-981, 057/340-362 и 057/ 340-054.

 

Сличне вијести