Расписани конкурси за нове уџбенике

Расписани конкурси за нове уџбенике

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево расписало је конкурс  за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе. У складу...

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево расписало је конкурс  за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе. У складу са Планом уџбеника за школску 2020/2021. годину, донесеним од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске на приједлог Републичког педагошког завода, расписали смо конкурс за прибављање рукописа уџбеника за шест уџбеника за основну школу, 30 уџбеника за гимназију, 98 уџбеника за средње стручне и техничке школе и три уџбеника за специјалну наставу и инклузију.

За већину уџбеника за средње школе конкурс је био расписан и претходних година. Постоје два разлога зашто се конкурс за одређене уџбенике понавља из године у годину. Први разлог је слаб одазив аутора и ниски тиражи. На жалост за уџбенике за поједина занимања средње школе не постоји интересовање аутора. Други разлог је тај што поједини рукописи нису добили позитивне рецензије и одобрење Министарства. Сваки рукопис који пристигне на конкурс мора проћи строгу законску процедуру: мора да испуњава опште и посебне услове конкурса, мора да добије двије или три позитивне рецензије рецензената и на крају мора да добије одобрење Министарства.

Прошле године забиљежен је нешто већи број рукописа пристиглих на конкурс за средње школе у односу на претходне године, те се надамо да ће и ове године пристићи више рукописа који ће добити позитивна мишљења рецензената те потребна одобрења Министарства и Републичког педагошког завода. Циљ нам је да имамо квалитетне уџбенике, занимљиве ученицима и наставницима те ослобођене непотребних садржаја.

Када су у питању уџбеници за основну школу, траже се нови рукописи уџбеника за предмете код којих је дошло до промјене наставних програма уљед модернизације и ревизије програма.

Конкурсом се траже и рукописи уџбеника за предмете гдје Завод није имао своје уџбенике већ се у настави користе уџбеници иностраних издавача. Сви уџбеници по којима се изводи настава у основним и средњим школама морају бити одобрени и налазити се на списку уџбеника који доноси министар. У недостатку уџбеника у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево најчешће се користе уџбеници Завода за уџбенике Београд.

Користимо се приликом да позовемо све заинтероване професоре основних и средњих школа, професоре универзитета те људе из праксе да учествују на конкурсу.

Конкурс је отворен до 6. 3. 2020. године за рукописе уџбеника који су планирани од школске 2020/2021. године, изузев рукописа уџбеника Граматика српског језика од 1. до 4. разреда гимназије и средњих школа, за који је крајњи рок 28. 8. 2020. године. Конкурс је објављен у дневним новинама Еуро Блиц РС и на званичној интернет презентацији

Сличне вијести