Ристовић: цијена уџбеника неће се мијењати

Ристовић: цијена уџбеника неће се мијењати

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске активно ради на припреми и штампи уџбеника за основну и средњу школу за школску 2019/2020. годину, чија ће цијена остати на нивоу прошлогодишње,...

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске активно ради на припреми и штампи уџбеника за основну и средњу школу за школску 2019/2020. годину, чија ће цијена остати на нивоу прошлогодишње, потврдио је Срни директор овог завода Раде Ристовић.

Истичући да је у току сезона штампе уџбеника, он је напоменуо да се уџбеници могу купити на рате, да би се родитељима олакшало спремање ученика за школу.

Ристовић је рекао да су до сада одобрени нови уџбеници - Прва књига, Њемачки језик за седми разред основне школе /уџбенички комплет/ и Енглески језик за други разред гимназије /уџбенички комплет/.

За основну школу на одобрење Министарству просвјете и културе послати су рукописи - Ликовна култура за трећи разред, Природа и друштво за четврти разред /уџбеник и радна свеска/, Познавање природе за пети разред /уџбеник и радна свеска/, Географија за седми разред /уџбеник и радна свеска/, Географија за осми разред /уџбеник и радна свеска/ и Њемачки језик за осми разред /уџбеник и радна свеска/.

За средње школе у процедури је одобравање рукописа за Читанку за трећи разред гимназије, Читанку за трећи разред средњих стручних школа, Читанку за четврти разред техничких школа, Историју за четврти разред гимназије, Културу религија, Медијске комуникације за други разред средњих стручних школа и Маркетинг у туризму за четврти разред средње школе.

Ристовић је рекао да су још четири рукописа за средњу школу у процедури прибављања рецензија или исправкама код аутора те ће, у складу са коначним оцјенама, бити послате на одобрење.

То су Читанка за први разред гимназије, Хемија за први разред гимназије општег, природно-математичког и рачунарско-информатичког смјера, Историја за други разред гимназије, општи и друштвено-језички смјер, Економија за други разред усмјерења економски техничар и пословно-правни техничар.

Ристовић је подвукао да је посебна пажња посвећена издањима школске лектире за основну и средњу школу.

"Осим објављивања дјела домаћих аутора, одлучили смо се и на објављивање преведених дјела, те смо ангажовали истакнуте преводиоце да бисмо имали квалитетна издања. Значајне напоре улажемо на опрему лектира и трудимо се да ова издања буду обогаћена илустрацијама и квалитетно опремљена", рекао је директор Завода за уџбенике и наставна средства.

Извор: СРНА

Сличне вијести