Ристовић: У 2019. још занимљивија издања

Ристовић: У 2019. још занимљивија издања

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Раде Ристовић најавио је у интервјуу агенцији "Срна" да ће у 2019. години издати неколико веома занимљивих универзитетских уџбеник...

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Раде Ристовић најавио је у интервјуу агенцији "Срна" да ће у 2019. години издати неколико веома занимљивих универзитетских уџбеника, али и стручних монографија, као и већи број класика домаће и свјетске књижевности.

"Када говоримо о нашој издавачкој дјелатности, планови су углавном презентовани јавности јер смо већ у потрази за новим рукописима како уџбеницима, тако и необјављеним романима и књигама за дјецу", истиче Ристовић за Срну.

Он подсјећа да су конкурси за уџбенике и награде "Златна сова" и "Совица" расписани и формирани чланови жирија.

Сви детаљи у вези са конкурсима доступни су на званичној интернет презентацији Завода.

"Наша нова издања у области уџбеника везана су за конкурс, а дефинисана Планом уџбеника. И ове активности ћемо реализовати у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Министарством просвјете и културе Републике Српске", напомиње Ристовић.

Он најављује да је у жижи интересовања Завода за уџбенике у наредном периоду пласман издања на подручје Србије, о чему већ разговарају са могућим партнерима.

Говорећи о 2018, Ристовић наводи да је била веома успјешна година за Завод.

Он наглашава да су сва издања везана за наставне процесе у основним и средњим школама која су раније планирана одштампана и дистрибуирана на вријеме.

"Успјели смо ускладити рокове и обезбиједити несметано праћење наставе за све ученике. Благовремено смо испоручили и све бесплатне уџбенике, које за ученике првих и других разреда обезбјеђује Влада Републике Српске", напомиње он.

Завод је 2018. године забиљежио и нешто већи одзив аутора на конкурсе за прибављање рукописа за нове уџбенике, али и даље апелује на компетентне људе из наставе и струке да учествују у креирању домаћих уџбеника, посебно када је ријеч о дефицитарним занимањима у средњим сручним школама.

Ристовић подсјећа да је у 2018. години Завод наградио и први роман за дјецу "Како се испричала Неиспричана Бајка", аутора Ранка Павловића, који је побиједио на новом наградном конкурсу за најбољу књигу за дјецу "Совица".

"Много је разлога за славље било у прошлој години, а славили смо и уз дидактичку игру `Једи здраво! Браво, браво`, аутора Данице Мојић и Милеве Јовић, која је добила награду за издавачки подухвата у оквиру Сајма књига у Андрићграду", каже Ристовић.

Он подсјећа да је ријеч о дидактичкој игри која промовише здраву исхрану и упућује дјецу и родитеље на усвајање здравих навика и јеловника.

У 2018. години Завод је представио своја издања на неколико домаћих и међународних сајмова књиге.

Ристовић напомиње да су током 2018. отворили нове књижаре у Фочи, Модричи и Бијељини, а књижару у Вишеграду измјестили у нови простор у Андрићграду.

Он истиче да тренутно имају 20 књижара широм Републике Српске које послују у оквиру пет пословних центара.

 

Текст и фото: Срна

Сличне вијести