Тривићева и Ђенић о припремама за нову школску годину

Тривићева и Ђенић о припремама за нову школску годину

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са директором Завода за уџбенике и наставна средства Бојаном Ђенићем о припремама за нову школску годину и уџбеничкој...

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са директором Завода за уџбенике и наставна средства Бојаном Ђенићем о припремама за нову школску годину и уџбеничкој политици и том приликом је истакнуто да је у току поступак одобравања 12 нових уџбеника за ученике основних школа и 13 за средњошколце.

"Министарство је изразило велику захвалност због напора Завода за уџбенике и наставна средства који је, након доношења новог Правилника о стандардима уџбеника почетком године, одмах приступио активностима ревизије и адаптације уџбеника и расписивању конкурса за потребе израде нових уџбеника да би све било у складу са уџбеничком политиком", рекла је Тривићева новинарима након састанка у Источном Сарајеву.

Она је истакла да је Министарству важно да уџбеник који ученици користе у школама буде прилагођен, како њиховим потребама, тако и потребама наставника, имајући у виду да је уџбеник основно наставно средство за извођење наставе и за учење ђака након доласка из школе.

"Овај правилник о стандардима уџбеника, који је први пут донесен након 20 година, јасно дефинише како треба да изгледа један уџбеник у складу са свим стандардима како би имао крајњи циљ да дјеца када уче тачно знају шта је важно и у складу са наставним планом и програмом, а шта је оно што је у домену занимљивости и више садржаја", појаснила је Тривићева.

Она је додала да се ишло на суштину и конкретизацију, те да дјеца која уче имају одређене исходе који су им важни за стицање знања, да то не буду репродуктивна знања, него она која ће моћи да примијене у свакодневном животу, што је један од стратешких праваца при реализацији плана за реформу образовања у Републици Српској.

"Влада Републике Српске, односно Министарство просвјете и културе и ове године издваја три милиона КМ за бесплатне уџбенике за ученике првих и других разреда основних школа, као што је било претходних 10 година, као и за ученике из породица са троје и више дјеце, али по принципу свако треће и наредно дијете, јер смо тиме хтјели да радимо и на популационој политици, да то буду подстицајне мјере. И наравно, побједници републичких такмичења који свакако треба да имају бесплатне уџбенике", истакла је Тривићева.

Она је додала да, поред овога што издваја Влада Републике Српске, свака локална заједница има право да учествује у финансирању и суфинансирању уџбеника, те да су претходних година локалне заједнице обезбјеђивале уџбенике за угрожене породице, за дјецу породица националних мањина и свих оних за које се локалне заједнице опредијеле.

"То је један од начина на који треба да дјелују републичке и градске институције и установе по питању уџбеничке политике", рекла је Тривићева.

Она је истакла да све активности у складу са Акционим планом за реформу образовања и да су унапријеђени планови образовања, а посебно оно што се односи на уџбеничку политику као један од важних сегмената који се примјењују у наставном процесу.

Говорећи о дигитализацији наставних садржаја за прву тријаду, она је навела да ће Министарство просвјете и културе, у сарадњи са школама, свакој учитељској учионици обезбиједити одређену подршку као што су лаптопи или рачунари са пројекторима.

"У складу са тим радићемо и обуку наставника на који начин да интерактивно изводе наставу у учионици у складу са могућностима које им дају нове технологије", најавила је Тривићева.

Она је додала да традиционалан час у комбинацији са примјеном дигиталних садржаја, могућности и алата, даје нови модел одвијања наставе у учионици прилагођен дјеци 21. вијека.

"Зато смо све то у реформи образовања назвали `Нова школа за ново доба` јер смо свјесни да се сви морамо прилагођавати времену у коме живе данашње нове генерације", поручила је Тривићева.

Ђенић је рекао да је сарадња Завода и Министарства на веома високом нивоу и да ће се резултат видјети у новој школској години у области уџбеника и уџбеничке политике.

"Доношењем Правилника о стандардизацији, расписивањем конкурса за нове уџбенике и адаптацијом постојећих уџбеника бићемо у ситуацији да у новој школској години добијемо 12 нових уџбеника за ученике основних школа и 13 за средњошколце, који су у поступку одобравања", рекао је Ђенић и додао да ће јавност на вријеме бити информисана о којим уџбеницима је ријеч.

Он је додао да је урађено и 28 адаптација постојећих уџбеника и да је ријеч о великом напретку који је постигнут у протеклој години.

Када је ријеч о дигитализацији, Ђенић је истакао да је Завод добио повјерење Министарства просвјете и културе да уради пилот-пројекат дигитализације уџбеника географије 2019. године и да су изразили задовољство овим остварењем и дјеца и наставници, те да је настављено са тим пројектом у склопу кога је дигитализовано седам уџбеника за ову школску годину.

"У плану је и биће спремна са почетком нове школске године дигитализација прве тријаде, односно 14 уџбеника", рекао је Ђенић.

Он је додао да у области културе завод такође остварује велики допринос и да активно учествује у Каравану културе који је данас почео у Требињу, а завршиће се прекосутра у Источном Сарајеву.

"Имаћемо промоцију наших књига, а у петак, 21. маја, је велики догађај за нас јер већ осам година расписујемо конкурс за необјављена дјела за одрасле и дјецу - `Златна сова` и `Златна совица`. Прошле седмице смо добили побједника `Совице` за ову годину, а у петак ћемо прогласити побједника за `Златну сову` за ову годину", најавио је Ђенић и позвао грађане да присуствују овом значајном догађају.

Он је рекао да Завод сваке године добија све више рукописа и да је ово попримило регионални карактер јер се јављају аутори и из других држава.

Ђенић је најавио да се цијене уџбеника за наредну школску годину неће мијењати у односу на ову.

"И ми смо били погођени овом ситуацијом као и цијела наша привреда. Имали смо смањење прихода, али смо другим активностима успјели да надомјестимо тај губитак тако да ће цијене уџбеника за школску 2021/2022. годину остати на нивоу прошлогодишњих", рекао је Ђенић и истакао да и даље имају најповољније уџбенике у региону.

Извор:СРНА

Сличне вијести