У ужи избор за Совицу ушла четири рукописа

У ужи избор за Совицу ушла четири рукописа

На конкурс Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за књижевну награду "Совица" за најбољу необјављену књигу за дјецу пристигао је 21 рукопис од којих су четири ушла у ужи избор, а жир...

На конкурс Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за књижевну награду "Совица" за најбољу необјављену књигу за дјецу пристигао је 21 рукопис од којих су четири ушла у ужи избор, а жири ће побједника прогласити до 1. јуна.

Трочлани жири у саставу Јелена Којовић Тепић, предсједник, и Жељка Пржуљ и Данијел Дојчиновић, чланови, примио је и прочитао све пристигле радове и донио одлуку да у ужи избор уђу рукописи за које је минимално два члана жирија дало позитивну оцјену.

У саопштењу жирија наводи се да су у ужи избор ушли рукописи "Како се испричала неиспричана бајка", под шифром "Космичка бајка", "Мера стида", шифра "36 прича", "Што се тиче самог лета", шифра "Морски лав" и "Мјесечев јахач", шифра "Оскоруша".

Након пажљивог читања, жири је помало разочаран квалитетом пристиглих радова, што се види и из броја радова који су ушли у ужи избор. Четири рада су добила пролазну оцјену од већине чланова жирија, а само два рукописа су сва три члана жирија оцијенила добрим оцјенама.

"Неки од рукописа су готово нечитљиви, писани без имало осјећаја и за стил и за језик, чак и елементарно неписмени, заглављени у /давно/ прошлим временима. Више рукописа су били епигонски стихови на већ познате пасторалне и наивне теме које већ деценијама немају читаоце", оцјена је жирија.

Жири наводи да један број радова посједује извјесне књижевне квалитете, неки чак имају сјајне поетске или прозне узлете, али су рукописи несређени, преопширни, без јасног концепта, па се стиче утисак да су аутори слали све што имају написано за дјецу, без икаквог осјећаја за цјелину и мјеру.

"Пристигли радови су потврда да се код нас недовољно његује књижевност за дјецу. Тим прије поздрављамо Заводово расписивање конкурса у нади да можда ипак нисмо пропустили посљедњи воз да се јавност позабави овом, веома значајном врстом литературе и да уважи да су данашња дјеца читаоци 21. вијека и да им је потребна брижљиво и интелигентно осмишљена добра књига", наводи се у саопштењу.

Сличне вијести