Упознајте Бранка Станковића, овогодишњег добитника Златне сове!

Упознајте Бранка Станковића, овогодишњег добитника Златне сове!

Стручни жири конкурса за најбољи необјављени роман "Златна сова" за 2021. годину прогласио је роман "Врежа" аутора Бранка Станковића. Бранко Станковић рођен је 1975.године у Фочи. По занимању је ор...

Стручни жири конкурса за најбољи необјављени роман "Златна сова" за 2021. годину прогласио је роман "Врежа" аутора Бранка Станковића.

Бранко Станковић рођен је 1975.године у Фочи. По занимању је орални хирург запослен у Лопарама са адресом пребивалишта у Бијељини.

До сада је објавио три романа:

1.Чекамо васкрсење мртвих (Духовни луг, Крагујевац, 2017.)

2.Зар је једна песма жална (Духовни луг, Крагујевац, 2017.)

3.Со соли (Пешић и синови, Београд, 2019.)-коауатор са Мирком Ристићем.

Бави се истраживањем и проучавањем историје, религије и етномузикологије. Ожењен је и отац је два сина.

У образложењу стручног жирија о роману "Врежа" пише сљедеће:

"Рукопис тематизује питање зла у свијету, као и права на казну и освету над онима који су починили то зло. Испричан је кроз два наративна плана.

Први обухвата савремене године и случајно сазнање главног јунака Милана, студента историје, избјеглице из Кордуна који је као дјечак морао да оде из завичаја због хрватске војне акције „Олуја“, да се у Београду налази као страни дипломатски представник у некој тобожњој хуманитарној мисији, човјек који је непосредно одговоран за смрт његовог оца. То сазнање покреће у њему жељу за осветом, коју на крају неће имати снаге да оствари. Умјесто њега ту казну ће остварити нека виша сила и тај прерушени зликовац пострадаће од крстареће ракете у једној другој земљи гдје је обављао тобожњу хуманитарну мисију.

Други наративни план утемељен је на историјској нарацији и враћа нас у године након завршетка Првог свјетског рата, као и године након након завршетка Другог свјетског рата, а приказује судбину јерменског осветника Согомона Телхирјана и српског осветника Благоја Јововића. Први осветник Телхирјан убио је турског зликовца Талат-пашу, одговорног за смрт стотина хиљада јерменских породица 1915. године, а други осветник Јововић је у Аргентини педесетих година 20. вијека организовао атентат на хрватског усташког поглавника и зликовца Анту Павелића, одговорног за смрт и страдање више стотина хиљада припадника српског народа у концентрационим логорима на простору фашистичке НДХ (1941-1945).

На тематско-мотивском, стилско-језичком и композиционом плану, као и сложености израза, ради се о једном од запаженијих рукописа који су пристигли на овогодишњи конкурс" - стоји у образложењу стручног жирија.

Књижевна награда издавачке куће ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево обухвата плакету (повељу) за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Додјела награда планирана је за мјесец септембар, у вријеме када се обиљежава дан оснивања Завода за уџбенике и наставна средства.

Сличне вијести