Владимир Каламанда из Београда овогодишњи добитник награде "Совица"

Владимир Каламанда из Београда овогодишњи добитник награде "Совица"

Трочлани жири за додјелу награде „Совица“ за 2019. годину  у саставу Јелена Којовић Тепић, предсједник и Ранко Павловић и Данијел Дојчиновић, чланови, једногласно је донио одлуку да се овогодишња Сови...

Трочлани жири за додјелу награде „Совица“ за 2019. годину  у саставу Јелена Којовић Тепић, предсједник и Ранко Павловић и Данијел Дојчиновић, чланови, једногласно је донио одлуку да се овогодишња Совица додијели роману „Није инстаграм гума на бициклу“ аутора Владимира Каламанде из Београда.

Овај роман је написан у дијалошкој форми, вјештом руком аутора који познаје и књижевни поступак и психологију савременог дјетета. Написан је питким и модерним стилом, с мноштвом референци на стварност која нас окружује, а говори о важним и озбиљним стварима.

Нема ту супер јунака, бајковитих заплета и оностраних чудеса. Аутор не користи фантастику, већ на интелигентан начин уклапа елементе стварног живота да би испричао причу о брату и сестри који покушавају преко друштвених мрежа да помире растављене родитеље. Помало је то прича и о настанку књижевног дјела, пажљиво преплетена кроз породичне односе.

Ово је роман који ће данашња дјеца сасвим сигурно радо читати и идентификовати се с његовим јунацима, и кроз њих с људским и озбиљним вриједностима.

Награда ће аутору бити додјељена у септембру у Источном Сарајеву поводом Дана Завода за уџбенике и наставна средства, а прва званична промоција књиге биће на Сајму књига у Бањој Луци.

Сличне вијести