Akcija: Knjiga mjeseca

Akcija: Knjiga mjeseca

Kako bi našoj čitalačkoj publici što bolje predstavili određena izdanja odlučili smo oragnizovati akcije "Knjiga mjeseca" tako što će sva pažnja u određenom mjesecu biti vezana za izabrano izdanje....

Kako bi našoj čitalačkoj publici što bolje predstavili određena izdanja odlučili smo oragnizovati akcije "Knjiga mjeseca" tako što će sva pažnja u određenom mjesecu biti vezana za izabrano izdanje.

Mjesec oktobar 2018. godine rezervisan je za djelo "Lejla" autora Slobodana Srdanovića i želja nam je da što širu čitalačku publiku pozovemo da pročita ovaj roman.

Roman je inspirisan istinitim događajem o djevojčici koju je sa 14 godina otac prodao mudžahedinu za 5.000 dolara i sam autor navodi da je priča nastala iz diplomatske knjižice jednog konzula, o djevojčici otrgnutoj od bezbrižnog djetinjstva koja je morala da se suočava sa različitim svijetovima, kulturama i ljudima.

Recenzent knjige Sanja Macura na jednoj od promocija istakla je da je roman priča koja za tematski okvir ima protekli rat u BiH i sudbinu djevojčice koju sa 14 godina otac za 5.000 dolara prodaje mudžahedinu, misleći da će tako pobljšati društveni status.

Ona je napomenula da je ovo priča o tome šta sve može da se desi kada se neko nađe u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

“Primjera Lejline agonije imamo i danas. Lejla, ipak, uspijeva da, u beznadežnoj situaciji, na nevjerovatan način sebe i svoje tri kćerke spasi iz zatočeništva, i danas živi normalan život koji zaslužuje”, navela je Macura, koja je i profesor na Univerzitetu u Banjaluci.

Drugi recenzent knjige Biljana Milošević Šošo rekla je da Srdanović osviješćen autor, koji je nastojao da čitaocima približi društvene okolnosti pred kraj 20. i na pragu 21. vijeka, prikazujući sve užase nasilja i rata koji su se dešavali kroz život Lejle.

“Autor je vrlo originalno i vjerodostojno predstavio sve što se može podvesti pod prikaz sudara kultura, sukoba i konflikta vrijednosti, problema položaja žene u patrijarhalnom društvu, gdje se prelamaju i religijska tumačenja koja su prikazana na izvitoperen način”, navela je Šošo, koja je i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Roman možete pronaći u svih 20 knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a biće dostupan i na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu na štandu Zavoda za udžbenike u Hali 1.

O autoru

Slobodan Srdanović rođen je 1958. godine na Palama. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1981. godine. Većinu radnog vijeka proveo je u diplomatiji u ambasadama BiH u Tripoliju, Pragu i Amanu.

Autor je “Ratne hronike Pala” i zbirke pripovjedaka “Mušanova međa”, koja je adaptirana i prevedena na češki jezik pod naslovom “Priče iz stare Bosne”.

Slične vijesti