Nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" biće dodjeljene 04. septembra u Beogradu

Nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" biće dodjeljene 04. septembra u Beogradu

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji organizuje u Beogradu dodjelu književnih nagrada „Zlatna sova“ i „Sovica“ za 2020. godi...

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji organizuje u Beogradu dodjelu književnih nagrada „Zlatna sova“ i „Sovica“ za 2020. godinu.

S obzirom na komplikacije izazvane pandemijom korona virusa i na činjenicu da je veći broj nagrađenih autora iz Republike Srbije u ovoj izdavačkoj kući odlučili su na ovaj način dodijeliti nagrade kako bi smo u potpunosti zaštitili autore, članove žirija i zaposlene u Zavodu za udžbenike.

Dodjela nagrada biće organizovana na Dan Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, 04. septembra u 12:00 časova u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Srbiji (Bulevar despota Stefana 4/IV, Beograd).

Ovom prilikom biće uručena nagrada „Sovica“ za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu književnici Veri Priljevoj iz Novog Sada za rukopis „Čos“ koji nam govori govori o čestim problemima današnje djece, a rijetko zastupljenim u književnosti za djecu, socijalnoj raslojenosti, o stvarnim vrijednostima, iskrenom prijateljstvu, važnosti porodice i društvenom aktivizmu...

Dobitnik ovogodišnje Zlatne sove je književnik Radisav Milić iz Smedereva za roman „U krugu“.  Roman opisuje gotovo pun životni krug, koji u konačnom svođenju računa, u ishodištu prošlog, sadašnjeg i onog što je čovjeku još preostalo u neizvijesnoj i varljivoj budućnosti – ostaje prazan, neispunjen i natopljen osjećanjem promašenosti, uzaludnosti i beskrajne samoće...

Drugonagrađeni rukopis je pod nazivom „Čak i u Huenti“ književnice Nadežde Purić Jovanović iz Beograda a treća nagrada ostaje u Republici Srpskoj autoru Branku Jovičiću iz Broda za rukopis „Davno ispričane priče“, kojem će nagrada biti naknadno uručena.

Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Nagrada „Sovica“ podrazumijeva plaketu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorku naknadu u iznosu od 1000,00 KM te 20 primjeraka objavljenog djela.

Slične vijesti