Raspisan konkurs za nove udžbenike

Raspisan konkurs za nove udžbenike

Na osnovu člana 34. Zakona o izdavačkoj djelatnosti („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 46/04) i Plana školskih udžbenika za školsku 2022/2023. godinu Ministarstva prosvjete i kulture Republik...

Na osnovu člana 34. Zakona o izdavačkoj djelatnosti („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 46/04) i Plana školskih udžbenika za školsku 2022/2023. godinu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, broj: 07.04/052-8086/21 od 3. 12. 2021. godine, JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, raspisao je Konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu i srednje škole.

Kompletan konkurs možete preuzeti na sljedećem linku: Konkurs_2022

 

U skladu sa Planom udžbenika za školsku 2022/2023. godinu, donesenim od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pozivaju se autori da dostave rukopise udžbenika za osnovnu školu i srednje škole, prema nastavnim predmetima, vrstama udžbenika i razredima kako stoji u konkursu.

 

Standardi kvaliteta koji se odnose na sadržaj, naučne, pedagoške, psihološke, etičke, didaktičko-metodičke, jezičke i estetske zahtjeve koje treba da ispune rukopisi definisani su Pravilnikom o standardima kvaliteta udžbenika za osnovnu školu („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 4/21) i Pravilnikom o standardima kvaliteta udžbenika za srednju školu („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 4/21).

 

Uslovi koje, u skladu sa Pravilnikom o procedurama za pribavljanje i stručnu ocjenu rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole, broj: 00-2-500/17 od 30. 1. 2017. godine, sa izmjenama od 26. 12. 2019. godine, moraju da ispunjavaju dostavljeni rukopisi su:

 

Opšti uslovi:

 

  1. Da je dostavljeni rukopis potpisan šifrom, sa svim potrebnim prilozima i ce-deom na kojem je rukopis sačuvan u elektronskoj formi;
  2. Da se radi o „novom rukopisu“, tj. da ne postoji očigledna sličnost dostavljenog rukopisa sa udžbenikom za koji je prethodno dato odobrenje za upotrebu od strane Ministarstva, odnosno koji je već u upotrebi u nastavi prema važećem spisku udžbenika;   
  3. Da dostavljeni rukopis ispunjava sljedeće:

  • Da je odštampan u tri primjerka,
  • Da su numerisane stranice rukopisa,
  • Da je rukopis uvezan,
  • Font: Times New Roman – 12 pt,
  • Rezolucija slika: 300 dpi ( format), sa popisom svih korištenih slika i izvorima,
  • Svi ostali prilozi (grafikoni, karte, grafički blokovi i tabele), kao i grafike koje zahtijeva određeni rukopis treba da budu dostavljeni prema zahtjevima grafičkog oblikovanja.

Posebni uslovi:

 

  1. Da rukopis udžbenika mora biti urađen u skladu sa važećim nastavnim planom i programom, te da se autori u vezi sa ovim pitanjem mogu obratiti Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske;
  2. Da rukopis bude pisan na srpskom književnom jeziku ijekavskog izgovora.

 

Postupak za ocjenjivanje ispunjenosti opštih i posebnih uslova, te posljedice u slučaju neispunjavanja istih, kao i cjelokupna procedura vezana za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole su detaljno propisani Pravilnikom o procedurama za pribavljanje i stručnu ocjenu rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole, broj: 00-2-500/17 od 30. 1. 2017. godine, sa izmjenama od 26. 12. 2019. godine, dostupnim svim zainteresovanim licima na internet stranici  JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, www.zunsrs.com.

 

Rukopisi se dostavljaju na adresu JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, ul. Zorana Cvijetića 58 sa naznakom „Za Komisiju za ocjenu ispunjenosti opštih uslova Konkursa“.

 

Krajnji rok za dostavljanje rukopisa je 4. 3. 2022. godine.

Rukopis koji se ne dostavi u navedenom roku neće se uzeti u postupak ocjenjivanja.

 

Autori rukopisa su dužni da, zajedno sa rukopisom i prilozima, u posebnoj zatvorenoj koverti, dostave broj telefona, putem kojeg će biti obaviješteni o rezultatima konkursa. U pomenutoj koverti, autor je takođe dužan dostaviti izjavu da u vezi sa dostavljenim rukopisom, kao i ilustracijama koje čine njegov sastavni dio, ne postoje zakonske smetnje vezane za autorska prava, odnosno smetnje koje se odnose na mogućnost izdavanja udžbenika od strane Zavoda kao isključivog izdavača na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

Autorski honorar za izabrani rukopis udžbenika obračunava se i isplaćuje u skladu sa opštim aktima JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, dostupnim na našoj zvaničnoj internet stranici www.zunsrs.com.

 

Detaljne informacije mogu se dobiti putem telefona: 057/342-981, 057/340-362 i 057/ 340-054.

 

Slične vijesti