Risojević: Originalnost je veoma važna

Risojević: Originalnost je veoma važna

Intervju sa Rankom Risojevićem na temu izdavaštva u Republici Srpskoj Da li su i u kojoj mjeri izdavačke kuće uticale na literarne tokove? Jednako kao i kritičari, oni zvanični, akademski kod na...

Intervju sa Rankom Risojevićem na temu izdavaštva u Republici Srpskoj

Da li su i u kojoj mjeri izdavačke kuće uticale na literarne tokove?

Jednako kao i kritičari, oni zvanični, akademski kod nas, uticali su i utiču na literarne tokove. Svaki na svoj način. Izdavači su gledaju svoja posla, rade ono što im donosi profit. Ako je to objavljivanje poznatog pisca, oni će tako činiti. Ali češće se poteže za tzv.  trash (smeće, bezvrijedna roba) literaturom. Za to ima više primjera nego za vrijednom književnošću. Uspjeh takve literature može biti planetarni, onda on i te kako utiče na književne tokove onih srednje talentovanih, kojima je važno da im se ime pojavi i da zarade i para. Samo istinski  ozbiljni izdavači odoljevaju tome.

Smatrate li da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva svojom izdavačkom politikom uticao ili i dalje utiče na literarne tokove u Republici Srpskoj?

Svih ovih godina koliko traje projekat Zlatna sova može se smatrati da Zavod utiče na literarne tokove, mada je taj uticaj, kao i svaki neknjiževni, skroman. Teško je ubijediti pisca da će njegov rukopis biti ozbiljno tretiran i da je njegovo samo da ga napiše što bolje, što ozbiljnije, što originalnije. Upravo se ta originalnost pokazuje kao veoma važna. Nekoliko djela nagrađenih na ovom konkursu, svojevrsnom takmičenju, ostaće svakako kao spomena vrijedan uspjeh. Šteta je što pisci poslije konkursa ne stupe u kontakt sa članovima žirija koji bi im mogli skrenuti pažnju na mjesta u njihovim djelima koja bi se mogla poboljšati. A tako se radi kod istinski velikih izdavača, kojima je važan konačan proizvod. A to bi se moglo lako postići.

Intervju vodio Dejan Kerleta, zunsrs

Slične vijesti