Обиљежен Међународни дан дјечије књиге

Обиљежен Међународни дан дјечије књиге

Ученици четвртог разреда Основне школе "Србија" у Палама учествовали су данас у радионицама о значају читања и њиховим омиљеним књигама и јунацима из бајки, које је организовао Завод за уџбенике и нас...

Ученици четвртог разреда Основне школе "Србија" у Палама учествовали су данас у радионицама о значају читања и њиховим омиљеним књигама и јунацима из бајки, које је организовао Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске поводом Међународног дана дјечије књиге.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је да већ шесту годину заредом обиљежавају Међународни дан дјечије књиге и да су тим поводом данас посјетили основне школе "Свети Сава" у Трнову, "Милош Дујић" из Челинца и "Србија" у Палама.

"Поклонили смо им по 10 најинтересантнијих наслова из области школске лектире које ученици могу да користе. У Трнову смо анализирали Андерсенове бајке и радили интересантну радионицу и промоцију илустрованог рјечника `Учимо енглески`, а у Челинцу је књижевник Ранко Павловић промовисао књигу `Како се испричала Неиспричана Бајка`", навео је Керлета.

Он је истакао да су у ОШ "Србија" акценат ставили на поезију Љубивоја Ршумовића, која је обавезна лектира у Републици Српској за дјецу.

Виши асистент на Филозофском факултету у Палама Маријана Митрић навела је да Завод као највећа издавачка кућа пружа прилику да ученици и наставници путем нових наслова књига стичу нова знања, а на овим радионицама се уочава колико знају и шта им треба.

"Дјеци треба објаснити да се поезији може приступити и сликама не само ријечима и то је данас доказала и илустратор и дизајнер Николина Чабак", истакла је Митрићева.

Она сматра да дјецу треба подстаћи на читање и више им говорити о књижевности јер је то најлакши пут да се проговори о битним идентитеским питањима као што је језик и ћирилица, те да је за дјецу у овом узрасту то најлакше учинити путем пјесме и прича.

Чабакова је навела да је била задужена за илустрације и графички дио програма, те да је упутила дјецу у илустровани свијет маште и боја.

"Радили смо једну креативну радионицу о томе како пјесмице и садржај који раде кроз основну школу могу да доприносе њиховом карактеру и стварању визуелних представа и илустрација. Можда се неко од њих једног дана одлучи за ову врсту професије. Дјеца су заинтересована и познато је да воле да се играју са бојама, само их треба упутити на одређене технике и начине", рекла је Чабакова.

Међународни дан дјечије књиге обиљежава се данас широм свијета. Датум рођења чувеног писца Ханса Кристијана Андерсена, изабран је као дан када се слави љубав према читању и усмјерава пажња на књиге за дјецу.

/СРНА/

Сличне вијести