Промовисана дјела Мрде и Мутабџије у Андрићевом институту

Промовисана дјела Мрде и Мутабџије у Андрићевом институту

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске представио је на Сајму књига у Андриграду збирку поезије "Ноћни разговори" Данијеле Мрде и универзитетски уџбеник "Регионална географија БиХ" Го...

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске представио је на Сајму књига у Андриграду збирку поезије "Ноћни разговори" Данијеле Мрде и универзитетски уџбеник "Регионална географија БиХ" Горана Мутабџије.

Портпарол Завода Дејан Kерлета рекао је да су ово нека од дјела нешто најбоље што је овај завод издао у протеклој години.

"Осим учешћа и свог штанда на Сајму књига у Андрићграду, промовисали смо потпуно различите књиге на веома разноврстан начин", истакао је Kерлета.

Он је нагласио да је Мрда својим пјесничким првенцем доказала да је прави познавалац књижевности и поезије, а за Мутабџијин уџбеник каже да на потпуно другачији начин представља и открива проблеме и предлаже њихова рјешења у одређеној области.

Аутор збирке поезије "Ноћни разговори" Данијела Мрда истакла је да је ова књига њен првенац и да јој је припала огромна част да је промовише у Андрићграду пред студентима и љубитељима поезије и књижевности.

"Моја збирка поезије у себи садржи један родољубиви и љубавни опус, то је дио мог бића и нешто што се дуго у ноћним часовима искрало из моје душе, а то је био и начин да, као неко ко се бави теоријом књижевности и писаном ријечју, представим јавности у другачијем свјетлу кроз поезију и риму", навела је Мрда.

Она је нагласила важност његовања поезије и прозе. "Претрпани смо информацијама и скраћеним вијестима, а и млади људи су се удаљили од љепоте коју сама рима и строфа могу да донесу у књижевности", рекла је Мрда.

Мутабџија је рекао је његов уџбеник базиран на принципу интеракције животне средине, становништа, насеља и привреде и да из њих проистиче низ специфичности обликованих у пет регија Републике Српске и седам Федерације БиХ.

"Тих пет регија Српске су поткозарска, бањалучка, добојска, бијељинска и херцеговачка и засноване су на европским принципима статистике и кохезионе или регионалне политике. С друге стране, географи из Федерације БиХ апострофирају аналитички приступ који подразумијева регије настале на бази географских, комуникацијских и других сличности", навео је Мутабџија.

Он каже да је један од најважнијих елемената књиге историјско-географски развој који траје 2.000 година на простору БиХ, током којих су се регије мијењале или укрупњавале. "Kњига је посебна из разлога што је први пут питање регија посматрано на овакав начин, јер се до сада регионална географија проучавала у оквиру регионалне географије Југославије, а због националних посебности нико није покушао да понуди концепт организовања регија на тлу БиХ, а да при томе уважи принцип дејтонске стварности који има своје утемељење у том нормативном принципу", рекао је Мутабџија.

Сличне вијести