Промовисани награђени романи

Промовисани награђени романи

ВЕТРУШКА У ДАНИМА НЕБА У оквиру пратећег програма 24. Фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву промовисана су нека од најбољих издања Завода за уџбенике и наставна средства у 2019. го...

ВЕТРУШКА У ДАНИМА НЕБА

У оквиру пратећег програма 24. Фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву промовисана су нека од најбољих издања Завода за уџбенике и наставна средства у 2019. години.
Роман "Ветрушка у данима неба", који је освојио књижевну награду Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске "Златна сова" за најбољи необјављени роман у овој години, чији је аутор Горан Лабудовић Шарло промовисан је другог дана фестивала,односно у сриједу, 04. децембра.
Током промоције речено је да овај роман представља "безвремену, дубоко потресну и људску причу, увијек блиску животима појединаца неспремних да прихвате материјално као једини покретачки мотив, већ способним за подношење личне жртве зарад виших циљева и онога што препознајемо као опште добро".

"Осим историје о градњи Великог бачког канала, који је на подручју Војводине реализовала Аустроугарска монархија у периоду од 1793. до 1801 - представљене кроз судбину браће Киш, нарочито инжењера Јозефа Киша, и њихово нестајање у мору интрига, а потом алузије на савремену политичку сцену Србије репрезентовану узалудним напорима Кишовог далеког потомка да истакнуту политичку функцију усмјери ка економском развоју земље", наводи се у рецензији овог књижевног дјела.

Промоција романа "Ветрушка у данима неба"

Посебно мјесто у роману, истиче се у рецензији, чине вјешто уплетени сегменти, који освјетљавају историји познат тежак положај Срба и њихову улогу у функционисању државног система Монархије.

О књизи су говорили представник Завода Дејан Керлета и професор Филозофског факултета Пале Жељка Пржуљ, а одломке романа читао је наратор Илија Мимић.

Претходно, романи из едиције “Златна сова” и овогодишњи побједнички роман “Ветрушка у данима неба” у 14 часова представљени суп ред студентима И професорима Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.


ЧЕКАЈУЋИ ЖУТУ ВОЈСКУ

Трећег дана фестивала, 05. децембра промовисана је књига аутора Шћепана Алексића "Чекајући жуту војску", која је добитник треће награде "Златна сова" за 2019. годину Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Промоција романа "Чекајући жуту војску"

Алексић је рекао да све у овом роману полази управо од наслова, односно од пророчанства које каже да послије свих војски у Херцеговину долази "жута војска" или, како Херцеговци и херцеговачки пророци кажу, "жути мрави".

"Роман "Чекајући жуту војску" јесте мала хроника Херцеговине и Билеће, односно једна романескна историја овог дијела Републике Српске у посљедњих 200 година. Послије свих војски које су дошле у Билећу, у Херцеговину, а било их је много и ниједна није донијела добро, долази "жута војска" за коју пророчанство каже да ће донијети бољитак у овај крај", каже Алексић.
Непосредно прије Фестивала овај роман промовисан је пред публиком у Херцеговини. Публика у Требињу, Билећи, Берковићима и Љубињу у великом броју присуствовала је овим промоцијама и сазнала све детаље у вези овог романа. Такође, 06. децембра и публика у Народној библиотеци у Трнову имала је прилику да на промоцији разговара са аутором о свим битним детаљима у вези романа.

НИЈЕ ИНСТАГРАМ ГУМА НА БИЦИКЛУ

У пратећем програму 24. Фестивала малих сцена и монодраме, писац Владимир Каламанда из Београда промовисао је 06. децембра роман "Није Инстаграм гума на бициклу", за који је ове године добио награду за најбољу необјављену књигу за дјецу "Совица" Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.
Професор Филозофског факултета на Палама Жељка Пржуљ истакла је током промоције у Културном центру Источно Ново Сарајево да је овај роман вишеструко савремено дјело.

Промоција романа "Није Инстаграм гума на бициклу"

"Укљученост дјела у савремене токове односи се на тематику, жанровску и структурну природу, као и педагошку улогу и утицај на млађе нараштаје, којима је и намијењена", навела је Пржуљева.

Према њеним ријечима, тематика романа у вези је са модерним информационим технологијама и друштвеним мрежама које су свима на дохват руке, па и дјеци.

"Њена наративна база је прича о брату и сестри Павлу и Катарини који покушавају да помире посвађане родитеље, служећи се друштвеним мрежама, конкретно Инстаграмом", навела је Пржуљева.

Овај роман, појашњава она, прича је о "малој сестри и великом брату" који, иако појма немају како се то ради, покушавају да напишу роман и да за њега добију прву награду на конкурсу која им је потребна да би уз њену помоћ помирили маму и тату.

Каламанда је рекао да му није било тешко писати ово дјело, јер је пред собом имао своју дјецу, сина и кћерку, па је упијајући њихове изразе и комуникацију о различитим темама креирао своје ликове.

"Ова два јунака у доброј мјери су као ликови изграђени на темељу моје деце, која се и зову Катарина и Павле. Међутим то су посебни и другачији књижевни јунаци, као што су и њихови родитељи, такође, књижевни јунаци, али, наравно, да није реч о нама као стварним татом и мамом, него књижевно креираним ликовима, на бази уметничке слободе", рекао је Каламанда.

Аутор је рођен 1975. године у Зеници, одрастао је у Теслићу, а данас живи и ради као професор српског језика и књижевности у Земуну.

Осим овог дјечијег романа, објавио је и "Плаве ципелице чаробне", као и ратни роман "Миш у бунди".
Прије фестивалске промоције Каламанда је посјетио ОШ “Петар Петровић Његош” гдје је ученицима петих разреда представио свој роман и одговарао на бројна питања ове живахне и веселе публике. У суботу, 07. децембра Каламнда је посјетио Језички центар “ИН” у Палама гдје је такође представио роман пред полазницима овог центра и ученицима ОШ “Србија” из Пала.

Извор: Срна/зунсрс

Сличне вијести