СРНА објавила интервју са Бојаном Ђенићем

СРНА објавила интервју са Бојаном Ђенићем

Вршилац дужности директора ЈП "Завод за уџбенике и наставна средства" а.д. Источно Ново Сарајево Бојан Ђенић дао је интервју агенцији СРНА о актуелностима везаним за ово јавно предузеће. Одговоре на...

Вршилац дужности директора ЈП "Завод за уџбенике и наставна средства" а.д. Источно Ново Сарајево Бојан Ђенић дао је интервју агенцији СРНА о актуелностима везаним за ово јавно предузеће. Одговоре на питања новинарке СРНЕ Љиљане Чворо преносимо у цјелости.

СРНА: Да ли ће Ваше именовање донијети одређене промјене у пословној политици Завода и који су Ваши планови?

Дјелатност Завода, мисија и визија утврђени су Статутом овог јавног предузећа. Прије свега, основни задатак Завода јесте издавање уџбеника за основну и средње школе.

Мој задатак јесте да наставимо сарадњу са институцијама надлежним за област образовања. Ту прије свега мислим на Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод, те да ученицима у Републици Српској осигурамо најбоље и најквалитетније савремене уџбенике и наставна средства.

Поред уџбеника наставићемо да објављујемо лектире за основну и средње школе, приручнике, универзитетске уџбенике, стручну литературу и друге публикације које су значајне за образовну заједницу и културни живот Републике Српске. Посебан акценат ставићемо на издања за најмлађе, како бисмо указали на важност читања и описмењавања од најранијег узраста.

Наставићемо и са објављивањем најбољих наслова из белетристике јер Завод за уџбенике на тај начин даје велики допринос развоју, очувању и промоцији домаће књижевности и велика је подршка ауторима који стварају на српском језику.

У економском смислу мораћемо дати све од себе да реформишемо комерцијалну службу. Један од наших императива у наредном периоду биће излазак на тржиште земаља региона за шта већ постоје извјесна интересовања, прије свега на тржишту Републике Србије.

Када је ријеч о процесу дигитализације уџбеника, поставили смо себи циљ да за сљедећу школску годину припремимо дигиталне садржаје за шест уџбеника за основну школу. Завод је у 2019. години направио велики искорак на овом пољу и својим капацитетима дигитализовао садржаје уџбеника „Географија за 6. Разред“, што је позитивно прихваћено од ученика и наставника те цјелокупне образовне јавности. Желим да наставимо са овим активностима и уложимо додатан труд и средства како бисмо постигли постављене циљеве.

СРНА: Имате ли намјеру ширити малопродајну мрежу?

Завод тренутно послује са пет пословних центара и 20 малопродајних објеката. Морате признати да је то за тржиште Републике Српске поприлично разграната мрежа. Наше књижаре налазе се од Новог Града до Требиња.

Тренутно смо у процесу утврђивања оправданости постојања појединих малопродајних објеката, истраживања тржишта и прикупљања информација о потреби отварања нових књижара у одређеним општинама и градовима Републике Српске. Почетком 2020. године имаћемо јасне  показатеље и изаћи са конкретним приједлозима. Моја намјера јесте да се приближимо грађанима у локалним заједницама гдје за то постоји интересовање и оправданост.

Други важан задатак који себи постављам јесте брендирање малопродајних објеката, постављање стандарда и обука запослених радника. Сматрам да у том домену можемо направити значајније искораке.

У наредном периоду већи акценат ставићемо и на интернет продавницу, то јесте могућност директне куповине преко Заводове званичне интернет презентације.

СРНА: Који су тренутно актуелни конкурси?

Прије свега актуелни су конкурси за нове уџбенике за основну школу, гимназију и средње стручне школе. У складу са Планом уџбеника за школску 2020/2021. годину, донесеним од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске на приједлог Републичког педагошког завода, расписан је конкурс за прибављање рукописа за шест уџбеника за основну школу, 30 уџбеника за гимназију, 98 уџбеника за средње стручне и техничке школе и три уџбеника за специјалну наставу и инклузију.

Такође, расписани су и конкурси за најбољи необјављени роман и награду „Златна сова“ те за најбољу књигу за дјецу и награду „Совица“.

Користим се приликом да позовем све наставнике основних и средњих школа, професоре универзитета, научне и стручне раднике и књижевнике да пишу и стварају те да своја дјела доставе на наше конкурсе. На тај начин сви заједно даћемо допринос очувању српског језика, књижевности и културе те допринијети квалитету образовања у Републици Српској.

Сличне вијести