Завод за уџбенике успјешно представио 10 нових књига на 64. Сајму књига у Београду

Завод за уџбенике успјешно представио 10 нових књига на 64. Сајму књига у Београду

Београдски сусрет  Кочића и Андрића У уторак, 22. октобра 2019. године на  штанду Републике Српке представљене су књиге Андрићева слика Босне на размеђу поетике и идеологије ак...

Београдски сусрет  Кочића и Андрића

У уторак, 22. октобра 2019. године на  штанду Републике Српке представљене су књиге Андрићева слика Босне на размеђу поетике и идеологије академика Станише Тутњевића и Књиге Петра Кочића, приређивач проф. др Душко Певуља, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. О издањима су говорили академик Ранко Поповић и аутори.

Академик Тутњевић је истакао да су Андрић и Кочић изнутра поетички изузетно везани писци и да је ту Кочић прави претходник Иви Андрићу.

Говорећи о дјелу Књиге Петра Кочића, академик Поповић је истакао да се тако сабран Кочић открива са оне стране која нам се не даје из школских програма.

Професор Певуља је истакао да се у овој књизи налази све оно што припада подручју књижевне ријечи коју је написао Петар Кочић.

Регионална географија БиХ

У сриједу 23. октобра о књизи Регионална географија БиХ, поред аутора проф. др Горана Мутабџије, говорио је и проф. др Драгутин Тошић са Географског факултета у Београду, а промоцију је водио Дејан Керлета, портпарол Завода.

Рецензент проф. Тошић је рекао да је аутор храбар јер је „хетерогени простор и хетерогену историју морао да преточи у једну књигу“ која представља „теоријско-методолошки искорак у Републици Српској“.

Проф. Мутабџија је истакао да је ово „прва књига оваквог назива које се појављује у научној јавности која се бави важним питањима културно-географског развоја Босне и Херцеговине“.

Менаџмент у образовним институцијама

На Штанду Републике Српске представљена је и  књига др Предрага Дамјановића Менаџмент у образовним институцијама. Поред аутора о овом дјелу говорио је Горан Змијанац, директор Завода за образовање одраслих Републике Српске који је рекао да у овој монографији аутор, између осталог, јасно дефинише шта је то образовање одраслих.

Аутор проф. Дамјановић је нагласио: „Ниједна реформа образовања није спроведена без стручних и компетентних људи и можемо имати и најбоље наставне програме и најсавременије опремљене учионице али кључ свега је добар наставник и добар директор“.

Промовисани романи награђени „Златном совом“

У препуној сали „Васко Попа“  представљени су најбољи романи овогодишњег конкурса „Златна сова“ Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево: Горан Лабудовић Шарло Ветрушка у данима неба, Лебрехт Гашпар Непреводиви речник синонима и Шћепан Алексић Чекајући жуту војску. На овогодишњи конкурс стигло је 29 рукописа и сви су испуњавали услове.

О романима су говорили проф. др Јован Делић, предсједник жирија и Драгана Бедов, члан жирија, као и аутори другонаграђеног и трећенаграђеног романа, док је аутор романа који је заузео прво мјесто Горан Лабудовић Шарло оправдано одсуствовао. Програм је водио Дејан Керлета, портпарол Завода.

Роман Ветрушка у данима неба је прича о браћи Киш, нарочито инжењеру Јозефу Кишу, визионару човеку који жртвује апсолутно све зарад далеког циља. Роман представља универзалну причу о несебичном жртвовању појединца за колектив, који најчешће такву жртву и не поштује.

Роман Непреводиви речник синонима базиран на психолошком и емоционалном набоју чланова породице, прати оца који одбацује живот мучен кривицом због пропуштене прилике да спасе сина, те кћерку која бјежи у свијет, али не успијева да побјегне од себе. Роман на сликовит и потресан начин говори о утицају историје на судбину појединца и разарање породице, а самим тим и друштва.

Роман Чекајући жуту војску говори о изградњи кршле-касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог херцеговачког мјеста. У роману су описане страхоте почињене над српским народом на различите начине у 20. вијеку, а осим злочина злогласних шуцкора, аустријских и усташких логора, романом су обухваћене и политичке пресуде и голооточка страдања Срба.

Представљене књиге намијењене млађој публици

У четвртак, 24. Октобра представљена су издања Завода за уџбенике и наставна средства  за дјецу и младе: „Упознајте Гагарина најшашавијег пса у свемиру“ аутора Берислава Благојевића и „Избор из поезије за дјецу савремених писаца из Републике Српске који су приредиле Жељка Пржуљ и Маријана Митрић са Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

О издањима Завода за уџбенике говорио је Берислав Благојевић, истичући да је роман „Упознајте Гагарина најшашавијег пса у свемиру“ његов први покушај да пише за најмлађе читаоце. Благојевић је навео да је књига илустрована сјајним ислустрацијама које одлично дочаравају причу, о чему свједоче позитивне реакције најмлађић читаоца и њихових родитеља.

Благојевић сматра да се књигом „Избор из поезије за дјецу савремених писаца из Републике Српске“, најмалђи читаоци могу упознати и заинтересовати за дјела познатих аутора као што су: Станко Ракита, Душко Трифуновић, Предраг Бјелошевић, Рајко Петров Ного, Зоран Костић, Ранко Рисојевић и многи други.

Совица промовисана у сали „Добрица Ерић“

У препуној сали за промоције „Добрица Ерић“ промовисан је роман за дјецу и младе Владимира Каламанде „ Није Инстаграм гума на бициклу“.  Поред аутора о овом дјелу говорила је професор Сања Штрбац из земунксе гимназије а Дејан Керлета пренио је мишљење жирија због чега је управо овај роман добио овогодишњу награду „Совица“.

Овај роман је написан у дијалошкој форми, вјештом руком аутора који познаје и књижевни поступак и психологију савременог дјетета. Написан је питким и модерним стилом, с мноштвом референци на стварност која нас окружује, а говори о важним и озбиљним стварима.

У овој књизи нема супер јунака, бајковитих заплета и оностраних чудеса, те да аутор не користи фантастику, већ на интелигентан начин уклапа елементе стварног живота да би испричао причу о брату и сестри који покушавају преко друштвених мрежа да помире растављене родитеље.

Ово је роман који ће данашња дјеца сасвим сигурно радо читати, идентификовати се са његовим јунацима и кроз њих са људским и озбиљним вриједностима – порука је којом је завршена промоција овог романа на сајму у Београду.

Извор: Представништво Републике Српске у Србији

Сличне вијести