Завршен сајам књига у Бањој Луци

Завршен сајам књига у Бањој Луци

Јавно предузеће „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево на завршеном сајму књига у Бањој Луци представило је своју издавачку продукцију.

Изложена је богата продукција уџбеника за основну школу и средње школе, универзитетских издања и стручне литературе те издања за дјецу. Завод је основан 4. септембра 1992. године, прије 32 године и дуги низ година излаже на сајму у Бањој Луци.

Ове године, поред представљања дјела и продаје истих, одржане су и промоције одређених издања те додијељене награде Златна сова и Совица за 2024. годину.

У присуству министра просвјете и културе 19. 9. 2024. године додијељене су награде за најбољи необјављени роман и најбољу необјављену књигу за дјецу. Овим Заводова едиција Златна сова броји 36 романа, а Совица 7 књига за дјецу.

Жири за додјелу награде „Златна сова“ за најбољи необјављени роман у 2024. години, у саставу Предраг Петровић (предсjедник), Драгана Бедов и Игор Симановић, донио је једногласну одлуку о награђеним рукописима:

  1. Прву награду добио је рукопис Савршено нормалан човек, шифра: Сноп.
    Аутор рукописа је Радојко Лако Веселиновић из Ужица
  2. Другу награду добио је рукопис Андрак, шифра: Седам пута три.
    Аутор рукописа је Михајло Орловић из Бање Луке
  3. Трећу награду добио је рукопис Тремор, шифра: Лисабон.
    Аутор рукописа је Иван Новчић из Краљева

Књижевна награда издавачке куће ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево, под именом „Златна сова“, обухвата плакету (повељу) за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, ауторску накнаду од 2.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, ауторску накнаду од 1.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Жири у саставу Александра Чворовић, Тоде Николетић и Зорана Опачић (предсједник жирија) једногласном одлуком за најбољи рукопис прогласио је рукопис СПАЈАЛИЦА, ШЕСТ СЈЕМЕНА И ПЕРО. Роман о унутрашњем одрастању, аутора под шифром „Лу која је срела Жбу“. Комисија Завода отворила је коверте са шифром и утврдила да је аутор рукописа Јелена Калајџија из Бијељине.

Да подсјетимо, књижевна награда издавачке куће ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево, под именом „Совица“, обухвата плакету (повељу) за најбољу необјављену књигу за дјецу, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду у износу од 3.000,00 КМ и 20 примјерака књиге.

Додјела награде је такође у септембру.

На церемонији додјеле награда истакнут је значај ових активности које Завод спроводи дуги низ година и чиме настоји да допринесе јачању културне сцене Републике Српске те да афирмише ауторе. Завод је јавно предузеће које је основано за издавање уџбеника, али из друштвене одговорности и обавезе издваја значајна финансијска средства за ове двије награде. Годишње се издвоји око 30.000 КМ за спровођење ових конкурса.

Дана 20. 9. 2024. године одржана је радионица са малишанима из Вртића „Анђелак“ на којој је представљена књига „Путовање кроз датуме“. У радионици су учествовали аутори Јелена и Марија Васић те илустратори и графичари Срђан Салат и Драган Тошић. Малишанима је представљено како настаје једна књига те указано на значај обиљежавања датума на један начин приступачан том узрасту и, између осталог, указано је и на важност одржавања личне хигијене, прања руку и шта су то бактерије и вируси.

Истог дана одржана је промоција књиге „Како сам замало постао песник“ Соње Арсић Вукомановић на којој су говориле проф. др Сања Мацура и Јелена Којовић Тепић. Овај роман говори о младом јунаку који треба да напуни четрнаест година, а  писањем покушава да разријеши проблем који му онемогућава уклапање у вршњачку, школску и породичну средину. Наиме, младом јунаку Ђорђу дијагностикован је АДХД, поремећај пажње са хиперактивношћу, један од честих развојних неуролошких поремећаја у дјетињству. То утиче на његово понашање: он има минималну пажњу и концентрацију, налази се у стању које описује као непрекидну досаду, које разрјешава несташлуцима и ометањем наставе. То умногоме утиче на његове међуљудске односе. Бивање у његовом друштву непрекидни је извор стреса за његове родитеље и наставнике а његов вршњачки круг је максимално сужен. Овај роман је обликован у форми дневничких записа и успио је да заинтересује ученике ЈУ ОШ „Бранко Ћопић“ из Бање Луке, који су били присутни на промоцији и који су изузетно заинтересовани били за причу и ситуације у којима се нашао њихов вршњак Ђорђе.

Завод је овогодишњи добитник сајамске награде. Наиме, Заводу је додијељена награда „Ступље“ за његовање српске традиције и православне духовности за књигу „Утемељивачи Републике Српске на прелазу из XIX у XX век“, аутора Јована Б Душанића. Ријеч је о значајном издању које приказује преломни период Срба Босне и Херцеговине, борбу Срба за црквеношколску аутомомију, за свој културни идентитет и у тим напорима Душанић види темеље Републике Српске.

Сличне вијести