21. mart - Svjetski dan poezije

21. mart - Svjetski dan poezije

Danas se obilježava Svjetski dan poezije i planirali smo ovaj događaj obilježiti promocijom nove zbirke poezije koju smo nedavno objavili a riječ je o zbirci Stijena naše mlade pjesnikinje Branke Bre...

Danas se obilježava Svjetski dan poezije i planirali smo ovaj događaj obilježiti promocijom nove zbirke poezije koju smo nedavno objavili a riječ je o zbirci Stijena naše mlade pjesnikinje Branke Brezar.

Vanredne okolnosti u vezi virusa korona, na žalost, sprječavaju nas u obavljanju naši redovnih aktivnosti i poslovanja, pa tako i obilježavanja značajnih događaja.

U ovom trenutku apelujemo na poštovanje svim izrečenih mjera i uputstava od strane nadležnih organa kako bi zaštitili sebe i druge.

Danas smo odlučili sa Vama podijeliti nekoliko stihova naše mlade pjesnikinje i na taj način simbolično obilježiti ovaj dan poezije.

S T I J E N A

Vrijeme je varljivo, a ti si stijena.
Vrijeme je hladno a ti si vatra.
Od svih ljepota baš ti,
Nema slova niti poeme
koja bi te veličala,
ja te guram ti stojiš,
ja te pijem ti moliš.

OSMIJEH POBJEĐUJE SMRT

Smij se to priziva dobro,
Smij se to priziva sreću.
Smij se i kada plačeš,
Smij se i na samrti
Ne dozvoli da te crne misli,
Pretvore u nakazu.
Smij se kao da nijednu tegobu
Ne nosiš na duši.
Smjeh je besmrtan.
I vrata raja smo otvorili sa osmijehom,
Smrtno tijelo i duša će vaskrsnuti

HRABROST

Od oca ne osta ništa
odnese ga zemlja crna.
Od jedne munje nastade
Pepeo, prah i tišina.
U jeku bitke, hrabrost ga povuče
Sjeti se
da ima nekog kod kuće
Bitka, krv i znoj
al’ suza nema
Hrabro srce je kao stijena.
Bješe kasno za ovoga svijeta,
Poželi u zadnjem trenutku
cvijet da procvjeta.

Izvodi iz recenzija:

Život se uglavnom dodiruje ili emotivnom ili racionalnom stranom, tako se i manifestuje u izrazu. Mladost uglavnom svijet dodiruje emotivnom stranom, pa otuda mladi ljudi uglavnom pišu ljubavnu liriku obojenu emocijama. Taj sudar mladog čovjeka sa surovim životom često je tragičan, pa bilo da je to neuzvraćena ljubav bilo da je riječ o izgubljenosti mladog čovjeka u vremenu i prostoru. Mlada pjesnikinja Branka Brezar je u svome pjesničkom izrazu uglavnom time promisaona.(D.Zurovac)

Pojava novog pjesničkog imena u vremenu emocionalnog i svakog drugog siromaštva, zažubori nadom da još ima duhovnih ushićenja što nas uznose iznad stvarnosti koja sve mjeri isključivo samo materijalnim vrijednostima.(N.Babić)

Svjetski dan poezije proglasio je UNESKO 21. marta 1999. godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta. JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ Istočno Novo Sarajevo Svjetski dan poezije obilježava u kontinuitetu od 2013. godine.

Slične vijesti