Branko Stanković dobitnik Zlatne sove

Branko Stanković dobitnik Zlatne sove

NAKNADNO SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODJELU NAGRADE „ZLATNA SOVA“ ZA 2021. Sagledavajući dobijene informacije i utvrdivši određene dodatne činjenice, žiri za dodjelu nagrade Zlatna sova za 2021. godinu,...

NAKNADNO SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODJELU NAGRADE „ZLATNA SOVA“ ZA 2021.

Sagledavajući dobijene informacije i utvrdivši određene dodatne činjenice, žiri za dodjelu nagrade Zlatna sova za 2021. godinu, u sastavu: prof. dr Goran Maksimović, predsjednik, doc. dr Mirjana Lukić, i Radisav Milić, pisac i književni kritičar, utvrđuje sljedeće:

NAGRADA ZLATNA SOVA za 2021. godinu pripada rukopisu Vreža, šifra Arkona 20, autor Branko Stanković

Druga nagrada pripada rukopisu Ljudi, zveri, anđeli, šifra „Istok“, autor Miroslav Živanović

Treća nagrada pripada rukopisu Mučenica Tekla između Boga i čovjeka (roman u stihu), šifra „Nojeva barka“ (autora romana saopštićemo u ponedjeljak - nakon otvaranja rješenja šifre)

OBRAZLOŽENjE

Nakon što je žiri 21. 5. 2021. godine saopštio da je rukopis Zaboravljeni srpski grof dobio Zlatnu sovu za 2021. godinu pojavile su se informacije da su odlomci rukopisa objavljeni u časopisu „Nova Zora“.

Ostvarivši uvid u tekst objavljen u časopisu („Nova Zora“, broj 63) pod nazivom „Zaboravljeni srpski grof“, autor Srđan Milićević, žiri je utvrdio da je došlo do kršenja člana 2. Pravilnika o dodjeljivanju nagrade Zlatna sova, gdje je propisano da ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elekronskoj formi, pomenuta činjenica će se smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

Iako je dio koji je objavljen u časopisu krajnje zanemariv u odnosu na glavnu narativnu liniju, a i na roman u cjelini, a epizoda koja je bila u časopisu ne doprinosi radnji u cjelini, tekst u časopisu podudaran je u velikom procentu sa tekstom rukopisa romana (dva poglavlja su identična uz neznatne stilske izmjene dok jedan pasus izostaje). Na osnovu navedenog, žiri je postupio u skladu sa odredbama navedenog pravilnika i konkursom te isključio autora i njegov roman iz konkurencije.

Postupajući po pravilniku i procedurama, žiri je za dobitnika nagrade Zlatna sova za 2021. godinu proglasio rukopis Vreža, šifra Arkona 20, autora Branka Stankovića.

O POBJEDNIČKOM ROMANU

Rukopis tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo. Ispričan je kroz dva narativna plana. Prvi obuhvata savremene godine i slučajno saznanje glavnog junaka Milana, studenta istorije, izbjeglice iz Korduna koji je kao dječak morao da ode iz zavičaja zbog hrvatske vojne akcije „Oluja“, da se u Beogradu nalazi kao strani diplomatski predstavnik u nekoj tobožnjoj humanitarnoj misiji, čovjek koji je neposredno odgovoran za smrt njegovog oca. To saznanje pokreće u njemu želju za osvetom, koju na kraju neće imati snage da ostvari. Umjesto njega tu kaznu će ostvariti neka viša sila i taj prerušeni zlikovac postradaće od krstareće rakete u jednoj drugoj zemlji gdje je obavljao tobožnju humanitarnu misiju. Drugi narativni plan utemeljen je na istorijskoj naraciji i vraća nas u godine nakon završetka Prvog svjetskog rata, kao i godine nakon nakon završetka Drugog svjetskog rata, a prikazuje sudbinu jermenskog osvetnika Sogomona Telhirjana i srpskog osvetnika Blagoja Jovovića. Prvi osvetnik Telhirjan ubio je turskog zlikovca Talat-pašu, odgovornog za smrt stotina hiljada jermenskih porodica 1915. godine, a drugi osvetnik Jovović je u Argentini pedesetih godina 20. vijeka organizovao atentat na hrvatskog ustaškog poglavnika i zlikovca Antu Pavelića, odgovornog za smrt i stradanje više stotina hiljada pripadnika srpskog naroda u koncentracionim logorima na prostoru fašističke NDH (1941-1945). Na tematsko-motivskom, stilsko-jezičkom i kompozicionom planu, kao i složenosti izraza, radi se o jednom od zapaženijih rukopisa koji su pristigli na ovogodišnji konkurs.

Slične vijesti