Dobitnica nagrade "Sovica" Sanja Klisarić iz Beograda

Dobitnica nagrade "Sovica" Sanja Klisarić iz Beograda

Žiri konkursa za najbolju knjigu za djecu i nagradu „Sovica“ izabrao je rukopis pod nazivom „Šušuova čudesna avantura“ autora Sanje Klisarić iz Beograda. Žiri za najbolju knjigu za djecu radio je...

Žiri konkursa za najbolju knjigu za djecu i nagradu „Sovica“ izabrao je rukopis pod nazivom „Šušuova čudesna avantura“ autora Sanje Klisarić iz Beograda.

Žiri za najbolju knjigu za djecu radio je u sastavu: Milena Kovačević Ivanović, Aleksandra Čvorović i Zorana Opačić (predsjednik žirija).

Komisiju za otkrivanje šifri rukopisa ispred Zavoda za udžbenike činili su: Danka Bošković, Dragana Jokić i Dejan Kerleta u saradnji sa koordinatorom za rad sa žirijem (bez prava glasa) Vesnom Subotić – izvršnim direktorom sektora za izdavačku djelatnost.

https://www.youtube.com/watch?v=tGU-m9AEi8s

Saopštenje žirija prenosimo u cjelosti:

U najužem izboru žiri se opredeljivao glasanjem za tri rukopisa:

11. U potrazi za Balačkom (šifra „Tiha čežnja“)

12. Pravila za pustolovine (šifra „Maštarijum 17“)

14. Šušuova čudesna avantura (šifra „Zvezda repatica“)

Imamo zadovoljstvo da saopštimo kako je najviše glasova dobio rukopis Šušuova čudesna avantura (šifra „Zvezda repatica“), za njim Pravila za pustolovine (šifra „Maštarijum 17“) pa, zatim, U potrazi za Balačkom (šifra „Tiha čežnja“).

Rukopis Pravila za pustolovine podrazumeva družinu oneobičenih, marginalizovanih entomoloških bića (svitac koji ne svjetli, leptirica koja ne leti, buba repina pipa, ludi hrčak koji vodi žir na povodcu, i odbačeno pile koje je umislilo da je vojvoda) koja spašava svijet od tri pošasti: gladi, rata i nestajanja. Oni se bore protiv moćnika i krvopija na vlasti (gradonačelnik komarac i njegov pomagač krpelj). Posebna vrednost ovog rukopisa su oneobičavanje u pripovedanju i filozofski diskurs (eksplicitno vizuelno isticanje zaključaka).

Roman U potrazi za Balačkom zasniva se na reaktuelizovanju folklorne tradicije i slovenske mitologije, pa su likovi, između ostalog, šumski demon Lesnik, Međedović, gradonosna Ala, troglavi div Balačko kome iz jedne glave bije modar plamen, iz druge hladan vjetar i dr.; kao i umešno oblikovanom i vođenom avanturističkom fabulom.

OBRAZLOŽENjE

Iako su i druga dva rukopisa odlična, što se i videlo iz kratkih obrazloženja, žiri se odlučio da prednost da rukopisu autora pod šifrom „Zvezda repatica“.

Toplu romanesknu, avanturističku priču Šušuova čudesna avantura pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog. Potreba mladog junaka da se dotaknu zvezde, da se izađe iz obzora prepoznatljivog sveta detinjstva jeste početak njegove samopotrage i samoaktuelizacije (o potrazi za nebeskom sferom kao samoispunjenju pisali su, uostalom, i Branko Ćopić, Grozdana Olujić, Hans K. Andersen i drugi). Imaginativno putovanje s preprekama podrazumeva zbivanja u egzotičnim regionima širom sveta a u prvom planu je otvorenost mladog junaka da se raduje novim prijateljima i pomaže im u nevolji. To što je ova romaneskna priča smeštena u domen animalistike (najsrodnija je žanru proširene priče o životinjama) omogućava da se svet koji je čovek podredio svojim pravilima prikaže sa margine, iz pozicije podređenih i ugroženih životinjskih vrsta, da se krajnje angažovano progovori o zabrinjavajućim ekološkim problemima i o zlu koje čovek nanosi prirodi i njenim stanovnicima. Mala koala koja svojom plemenitošću i dobrotom uspeva da na svoj način ujedini svet uči nas altruizmu, empatiji i važnosti prijateljstva, a posebno otvorenosti prema drugom i drugačijem. Napominjemo da je i u stilskom i kompozicionom pogledu rukopis za pohvalu – saopšteno je iz žirija.

Uručenje nagrade planirano je za septembar povodom Dana Zavoda do kada će rujopis biti i objavljen.

Nagrada Sovica obuhvata povelju (plaketu) uz novčani honorar od 1000 KM, štampanje dejla u tiražu od 500 primjeraka od kojih autoru pripada 20 primjeraka.

Za ovogodišnju Sovicu konkurisalo je 33 rukopisa.

Slične vijesti