Informacije o novim udžbenicima za školsku 2020/21. godinu

Informacije o novim udžbenicima za školsku 2020/21. godinu

Po zatvaranju konkursa za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole sproveli smo proceduru pribavljanja recenzija, usaglašavanja korekcija sa autorima i slan...

Po zatvaranju konkursa za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole sproveli smo proceduru pribavljanja recenzija, usaglašavanja korekcija sa autorima i slanja na odobrenje Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

OSNOVNA ŠKOLA

Novi udžbenik za osnovnu školu u izdanju Zavoda je udžbenički komplet Njemački jezik za osmi razred osnovne škole, koji se sastoji od udžbenika sa ce-deom i radne sveske. Do sada nismo imali svoje izdanje ovog udžbenika koje je usklađeno sa nastavnim programom, tako da od ove školske godine imamo udžbenik i za osmi razred. Podsjećamo da u svom izdanju imamo udžbenike za 6. i 7. razred njemačkog jezika, a od ove godine i osmi razred.  Riječ je o udžbeniku koji je ocijenjen najboljim ocjenama od recenzenata.

Kada su u pitanju drugi udžbenici, na konkursu smo dobili novi rukopis udžbenika Matematika za drugi razred osnovne škole, koji je tražen zbog promjene nastavnog programa. U toku je procedura odobravanja i u ovom momentu nije još uvijek poznato da li ćemo imati novi udžbenik i radni list za Matematiku za 2. razred osnovne škole ili će se u školskoj 2020/2021. godini koristiti trenutno aktuelni udžbenik.

Od ostalih izmjena i korekcija, urađena je adaptacija Prve knjige na zahtjev RPZ a radi usklađivanja sa novim nastavnim programom. U pojedinim udžbenicima došlo je do sitnijih korekcija, ali to neće značajnije uticati na sadržaje udžbenika i ti udžbenici neće se mijenjati.

Koristimo se prilikom da napomenemo da smo ovih dana dobili obavještenje Ministarstva prosvjete i kulture da je kao obavezno nastavno sredstvo i dio udžbeničkog kompleta Ministarstvo odobrilo Biblijski atlas u nastavi Pravoslavne vjeronauke u 7. i 8. razredu osnovne škole, tako da su kompleti udžbenika za sedmi i osmi razred za djecu koja pohađaju Pravoslavnu vjeronauku bogatiji za još jedan udžbenik. Podsjećamo da udžbenike vjeronauke izdaju nadležni organi vjerske zajednice i oni se donose na prijedlog vjerskih zajednica. Iako se ne radi o udžbenicima iz nadležnosti Zavoda za udžbenike, imamo obavezu prema roditeljima i učenicima da saopštimo ovu informaciju jer je u pitanju udžbenik koji ulazi u komplet udžbenika)

SREDNjE ŠKOLE

Sa srednjom školom nešto je drugačija situacija. U odnosu na aktuelnu školsku godinu imamo nekoliko novih naslova koji su odobreni za korištenje u nastavi:

Novi udžbenici su:

  1. Čitanka za 1. razred gimnazije
  2. Čitanka za 3. razred gimnazije
  3. Čitanka za 3. razred srednjih stručnih škola
  4. Čitanka za 4. razred tehničkih škola
  5. Medijska komunikacija za 2. razred srednjih stručnih i tehničkih škola
  6. Marketing u turizmu za 4. razred srednje škole, zanimanje turistički tehničar
  7. Istorija za 4. razred gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smjera i za 3. razred gimnazije prirodno-matematičkog smjera

Tu je i udžbenik Kultura religija za 1. i 2. razred srednje škole, koji je odobren pred sam početak aktuelne školske godine, ali se nije nalazio na spisku odobrenih udžbenika za gimnaziju i srednje stručne škole za školsku 2019/2020. godinu, jer je spisak objavljen prije dobijanja odobrenja za ovaj udžbenik.

Napominjemo da su ovo udžbenici koji su moderniji, usklađeni su sa važećim nastavnim programima i sigurno će značajno doprinijeti kvalitetu obrazovanja u školama za koje su namijenjeni. U slučaju odobravanja novog udžbenika, iz upotrebe su povučeni ranije odobreni udžbenici te su ti udžbenici skinuti sa spiska udžbenika.

Moramo da ukažemo i na to da je ove godine određen broj udžbenika pristigao na konkurs i dobio pozitivne recenzije recenzenata te upućen na odobrenje Ministarstvu. Iako je objavljen spisak udžbenika koji će biti korišteni u nastavi u školskoj 2020/2021. godini, mi ćemo se potruditi da se ti udžbenici ukoliko budu odobreni što prije nađu u našim knjižarama i budu dostupni nastavnicima i učenicima.

Konačno su naši apeli stručnim i naučnim radnicima te profesorima srednjih škola urodili plodom i uočeno je veće interesovanje za pisanje udžbenika i veći broj pristiglih rukopisa posebno za srednje stručne škole. Iz tog razloga potrudićemo se da ti udžbenici što prije budu dostupni učenicima i nastavnicima i da doprinesu kvalitetu nastavnog procesa.

PREDŠKOLSKE USTANOVE

Pripremamo i jedno novo izdanje namijenjeno predškolskoj populaciji, a riječ je o radnom listu/radnoj svesci Predškolska radilica, koja je namijenjena učenicima koji pohađaju program pripreme u godini pred polazak u školu i za koju smo dobili odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture. Mi smo ponosni i posebno srećni što imamo priliku da u svom izdanju ponudimo jednu ovakvu publikaciju i nadamo se da će ovaj program, koji već nekoliko godina organizuje Ministarstvo i koji je propisan zakonom, biti upotpunjen jednom ovakvom publikacijom te da će mališani koji su prvi put uključeni u predškolski program biti zadovoljni materijalom koji su osmislile naše autorke. Ovo bi trebalo da olakša rad radnicima koji izvode program, a roditeljima da ponudi jasne smjernice u radu sa svojim mališanima.

Slične vijesti