Međunarodni beogradski sajam knjiga

Međunarodni beogradski sajam knjiga

U Beogradu je u periodu od 23. do 30. 10. održan 65. sajam knjige. Bila je ovo prilika da se izdavači, autori i čitaoci okupe na jednom mjestu i razmijene iskustva i mišljenja poslije svih nedaća koje...

U Beogradu je u periodu od 23. do 30. 10. održan 65. sajam knjige. Bila je ovo prilika da se izdavači, autori i čitaoci okupe na jednom mjestu i razmijene iskustva i mišljenja poslije svih nedaća koje je izazvala epidemija korona virusa. Nemjerljiv je značaj sajma knjige u Beogradu za cjelokupnu književnost, izdavaštvo i kulturu. Veliki broj posjetilaca dokaz je da su nam svima falile sajamske aktivnosti i da i dalje vlada veliko interesovanje za knjigu, što ohrabruje i raduje. Brojni gosti na promocijama podrška su izdavačima i vjetar u leđa za buduće aktivnosti.

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” a. d. Istočno Novo Sarajevo predstavilo je svoju izdavačku produkciju u hali 1, gdje su bila izložena reprezentativna izdanja i izdanja koja su uvijek tražena od publike. Veliko interesovanje vladalo je, po običaju, za Andrićeva djela, djela Miloša Crnjanskog i Njegošev „Gorski vijenac“. Pored toga, pažnju su izazvali ovogodišnji romani sa konkursa Zlatna sova, te Zavodove didaktičke igre.

U sklopu sajamskih promocija, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji održane su promocije djela – dobitnika književne nagrade Sovica za 2021. i 2022. godinu, romana nagrađenih na konkursu Zlatna sova 2022. i pobjedničkog romana sa konkursa iz 2021. godine.

Pored dobitnika nagrada, na promocijama su govorili i uvaženi članovi žirija: prof. dr Zorana Opačić, prof. dr Sanja Macura, prof. dr Svetlana Šeatović i Radisav Milić, a imali smo tu čast da je na promociji romana „Vreža” govorila Marija Jovović, kćerka jednog od junaka romana. Od članova žirija i autora dobili smo pohvale na način organizovanja konkursa Zlatna sova i Sovica, na tome što insistiramo na kvalitetu  i molbu da nastavimo da istrajavamo na tome. Još jednom su se svi složili da su djela sa ovih konkursa kvalitetna, a vjerujemo da će pronaći i svoj put do čitalaca.

Direktor Zavoda Bojan Đenić u pauzama između promocija održao je nekoliko sastanak sa poslovnim partnerima, sumirajući dosadašnje rezultate, a bila je to i prilika da se dogovore novi zajednički projekti i na taj način unaprijedi rad Zavoda.

Slične vijesti