Nagrada "Moštanica" za "Andrićevu sliku Bosne"

Nagrada "Moštanica" za "Andrićevu sliku Bosne"

Žiri u sastavu prof. dr Igor Simanović (predsjednik), doc. dr Mijana Kuburić–Macura (član) i mr Valentina Milekić (član) dodijelio je nagrade 25. međunarodnog sajma knjige „Banja Luka 2020.“ Nagra...

Žiri u sastavu prof. dr Igor Simanović (predsjednik), doc. dr Mijana Kuburić–Macura (član) i mr Valentina Milekić (član) dodijelio je nagrade 25. međunarodnog sajma knjige „Banja Luka 2020.“

Nagrada „MOŠTANICA“ za izdavački poduhvat dodjeljena je Staniši Tutnjeviću za djelo „Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije“ u izdanju, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Monografska studija Staniše Tutnjevića Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije sazrijevala je i nastajala u proteklih skoro pola vijeka, još od ranih početaka bavljenja i interesovanja autora za Andrićevo djelo, preciznije, od studije Radi svoga razgovora.

Ogledi o pripovjedačima Bosne (1972). Knjiga uključuje 16 tekstova koji su nastajali u raznim periodima, ali ih objedinjuje jedan zajednički ugao posmatranja i promišljanja Andrićevog stvaralačkog opusa koji se fokusira na piščevu viziju Bosne gdje se sama poetika postavlja u saodnos prema mogućim ideološkim premisama i značenjima.

Pitanje na kome Tutnjević konstantno insistira, koncentriše se oko problema međuzavisnosti poetičkih i ideoloških segmenata u Andrićevom djelu, odnosno u kojoj mjeri se ideje o životu i svijetu transformišu u poetičke činjenice, ili se pak poetika spontano podređuje i prilagođava ideološkim matricama.

Postavljajući se, dijelom, polemički prema uvriježenom prihvatanju slike Bosne kod Andrića koja isuviše naginje „impresionističkoj mistifikaciji“, autor nastoji da sliku Bosne, u izvjesnom smislu, ogoli, razdvajajući umjetnički stvoreni svijet od onog stvarnosnog, kako bi se izbjegla mogućnost bilo kakvog vrednovanja djela ideološkim instrumentima.

Zaokružujući sa nekoliko novih tekstova svoju posvećenost proučavanju grandioznog Andrićevog djela, Staniša Tutnjević je ponudio knjigu koja će biti nezaobilazno štivo za sve proučavaoce i tumače, ali i za čitaoce i zaljubljenike u djelo našeg nobelovca.

Izvor i foto: Glas Srpske

Slične vijesti