Objavljen konkurs za nove udžbenike

Objavljen konkurs za nove udžbenike

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo raspisalo je konkurs  za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, specijalnu nastavu i inkluziju, gimnazij...

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo raspisalo je konkurs  za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, specijalnu nastavu i inkluziju, gimnaziju i srednje stručne škole.  

U skladu sa Planom udžbenika za školsku 2019/2020. godinu, donesenim od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske a na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, raspisali smo konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za 12 udžbenika za osnovnu školu sa pripadajućim radnim listovima i radnim sveskama, 28 udžbenika za gimnaziju, 107 udžbenika za srednje stručne i tehničke škole i tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju.

Za školsku 2019/2020. godinu potrebno je adaptirati jednu radnu svesku.

Za većinu udžbenika za srednje škole konkurs je bio raspisan i prethodnih godina. Postoje dva razloga zašto se konkurs za određene udžbenike ponavlja iz godine u godinu. Prvi razlog je mali odziv autora. Na žalost za udžbenike za pojedina zanimanja srednje škole ne postoji interesovanje autora. Drugi razlog je taj što pojedini rukopisi nisu dobili pozitivne recenzije i odobrenje Ministarstva. Svaki rukopis koji pristigne na konkurs mora proći strogu zakonsku proceduru: mora da ispunjava opšte i posebne uslove konkursa, mora da dobije dvije ili tri pozitivne recenzije recenzenata i, na kraju, mora da dobije odobrenje Ministarstva.

Svi udžbenici po kojima se izvodi nastava u osnovnim i srednjim školama moraju biti odobreni i nalaziti se na spisku udžbenika koji donosi ministar. U nedostatku udžbenika u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo najčešće se koriste udžbenici Zavoda za udžbenike Beograd.

Nadamo se da će nam na konkurs ove godine pristići više rukopisa koji će dobiti pozitivna mišljenja recenzenata te potrebna odobrenja Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda. Cilj nam je da imamo kvalitetne udžbenike, zanimljive učenicima i nastavnicima te oslobođene nepotrebnih sadržaja.

Koristimo se prilikom da pozovemo sve zainterovane profesore osnovnih i srednjih škola, te profesore univerziteta da učestvuju na konkursu.

Konkurs je otvoren do 15.02.2019. godine za rukopise udžbenika koji su planirani od školske 2019/2020. godine, izuzev rukopisa za udžbenik Gramatika srpskog jezika od 1. do 4. razreda gimnazije i srednjih škola, za koji je krajnji rok 16.08.2019. godine.

Konkurs je objavljen u dnevnim novinama Euro Blic RS i na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda - Konkurs za udzbenike - 2019. godina

 

 

Slične vijesti