Počeo proces digitalizacije udžbenika u Srpskoj

Počeo proces digitalizacije udžbenika u Srpskoj

U skladu sa odlukama: JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” broj 00-2-3435/19 od 23. maja 2019. godine, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske broj 07.034/052-4637-2/19 od 10. juna 2...

U skladu sa odlukama: JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” broj 00-2-3435/19 od 23. maja 2019. godine, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske broj 07.034/052-4637-2/19 od 10. juna 2019. godine i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske broj 19.02/052-5084/19 od 14. juna 2019. godine formirana je interresorna radna grupa kako bi se profesionalno pristupilo izradi digitalnih, odnosno elektronskih sadržaja koji bi postali sastavni dio nastavnog procesa u školama u Republici Srpskoj.

Nakon prvog sastanka Radne grupe odlučeno je da se u prvoj fazi rada u narednom periodu pristupi planiranju novih zajedničkih koraka, putem održavanja novih sastanaka, a koji će voditi realizaciji „pilot projekta”.

Navedeni „pilot projekat” sadrži kompletno rješenje digitalizacije dijela sadržaja za jedan udžbenik iz osnovne škole koji je odabran od strane članova Radne grupe.

Pilot projekat definiše smjernice za provođenje procesa digitalizacije, izbor prvog udžbeničkog sadržaja za digitalizaciju u RS, neophodne korake za implementaciju, pregled dosadašnjih aktivnosti, rokove za izradu.

Takođe, Radna grupa „pilot projekat” sprovodi u skladu sa smjernicama iz nadležnih institucija i ministarstava iz Republike Srpske te pozitivnim iskustvima iz ove oblasti iz Republike Srbije i zemalja iz regiona.

Primjerima iz Republike Srbije Radna grupa vodila se i izborom starosne dobi učenika za koje će se raditi prvi digitalni sadržaji u okviru udžbeničkog kompleta i odlučeno je da to bude gradivo za šesti razred osnovne škole.

Za „pilot projekat” udžbeničkih sadržaja iz Republike Srpske Radna grupa je izabrala udžbenik Geografija za 6. razred osnovne škole, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka.

Jedna od odlika ovog, za ovaj uzrast učenika sadržajnog i pojednostavljenog udžbenika, jeste što je potpuno nov po svojoj koncepciji i sadržaju.

Udžbenik je prilagođen i napisan prema Nastavnom planu i programu geografije za šesti razred osnovne škole koji je odobren od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Sve poslove u vezi izrade digitalnih sadržaja udžbenika obavljaju zaposleni u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva uz konsultacije sa autorima udžbenika.

Grafički dizajneri i IT stručnjaci u potpunosti osmišljavaju načine prezentacije sadržaja koji prate postojeći udžbenik.

Ministarstvo prosvjete će odrediti „pilot“ škole u kojima će od septembra u upotrebi biti digitaloni sadržaji koji će potpuno besplatno biti dostupni svim zainteresovanim na tzv. internet platformi za digitalne sadržaje Zavoda za udžbenike i nastvna sredstva.

Bitno je naglasiti da u upotrebi ostaju štampani udžbenici a digitalni sadržaji su dopuna postojećem udžbeniku i služe za novi način interakcije.

Uopšteno, osnovne prednosti digitalnog udžbenika jesu njegova interaktivnost i multimedijalnost. Time daju značajnu podršku procesu razumijevanja gradiva jer povećavaju očiglednost, preciznost, konkretnost, jasnost sadržaja koji je prezentovan u udžbenicima.

Slične vijesti