Počinje kampanja „Čitajmo zajedno"

Počinje kampanja „Čitajmo zajedno"

​„Kampanja ′Čitajmo zajedno′ u Republici Srpskoj počeće 21. oktobra i trajaće do kraja mjeseca, a otkupljene knjige u toku kampanje poklonićemo bibliotekama u nerazvijenim opštinama i četiri opštine F...

​„Kampanja ′Čitajmo zajedno′ u Republici Srpskoj počeće 21. oktobra i trajaće do kraja mjeseca, a otkupljene knjige u toku kampanje poklonićemo bibliotekama u nerazvijenim opštinama i četiri opštine Federacije BiH - Glamoč, Grahovo, Petrovac i Drvar, u kojima je zastupljen veći broj učenika srpske nacionalnosti", rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je naglasila da je cilj kampanje njegovanje kulture čitanja knjiga, podrška domaćem izdavaštvu, bogaćenje knjižnog fonda biblioteka, te promovisanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Đakovićeva je istakla da je prošlogodišnje istraživanje kulturnih potreba pokazalo da 42 odsto građana Republike Srpske nikad ne kupuje knjige, a da od onih koji ponekad kupuju, najveći procenat, njih 16,2 odsto, knjigu kupe jednom godišnje.

Ona je podsjetila da je prošle godine, kampanjom „Čitajmo zajedno", dodatno obezbijeđeno 76 naslova, odnosno ukupno 538 knjiga za osam matičnih biblioteka sa najskromnijim bibliotečkim fondovima.

Kampanja predviđa da za svaku marku koju građani ulože u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda, odnosno „Zlatne sove" i lektire, Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup, s ciljem bogaćenja skromnih bibliotečkih fondova.

„Uključivanjem ove godine u kampanju djece srpske nacionalnosti koja pohađaju škole u Federaciji BiH ostajemo istrajni na putu zaštite srpskog jezika i ćirilice u BiH", istakla je Đakovićeva i naglasila da je jedan od ciljeva akcije i popularizacija jedne od najvažnijih nagrada u oblasti književnosti, „Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Kampanju, drugu godinu zaredom realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva.

Rukovodilac u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Nikola Šobat rekao je da maloprodajnu mrežu čini 20 knjižara u Srpskoj, te da raspolažu sa oko 400 izdanja i 30 izdanja školske lektire.

„Naša izdanja uglavnom se baziraju na njegovanju srpske književnosti i pisana su ćiriličnim pismom. Na takav način smatramo da možemo učestvovati u ovoj akciji i da za svaku prodanu knjigu u našoj knjižari obezbijedimo još jednu knjigu koju će Ministarstvo platiti i pokloniti biblioteci sa malim fondom knjiga", rekao je Šobat.

Slične vijesti