Predrag Đurić iz Novog Sada dobitnik je književne nagrade Sovica za roman „Ptice selice“

Predrag Đurić iz Novog Sada dobitnik je književne nagrade Sovica za roman „Ptice selice“

Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, pod imenom „Sovica“, obuhvata plaketu (povelju) za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, obja...

Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, pod imenom „Sovica“, obuhvata plaketu (povelju) za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu u iznosu od 3.000,00 KM i 20 primjeraka knjige.

Pravo učešća na Konkursu za izbor najbolje neobjavljene knjige za djecu imali su svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis knjige za djecu nije nikada ranije objavljen. Ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elektronskoj formi, pomenuta činjenica će se smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije. Pravo učešća na Konkursu za izbor najbolje neobjavljene knjige za djecu nemaju oni autori koji su dosadašnji dobitnici nagrade „Sovica“

Na konkurs je pristiglo 15 rukopisa pod šiframa. Žiri u sastavu prof. dr Zorana Opačić, predsjednik, doc. dr Milena Ivanović Kovačević i Berislav Blagojević danas je saopštio dobitnika nagrade.

Jednoglasnom odlukom i sa velikim zadovoljstvom žiri je proglasio najboljim rukopisom roman Ptice selice (šifra Pelikan).

Nagrađeni rukopis predstavlja izrazito promišljenu i slojevitu romanesknu priču o odrastanju u vremenima krize i tranzicije. Pripovedan je iz pozicije dečaka na pragu adolescencije koji pokušava da spozna sopstveni identitet i mesto u urušenom svetu. Radnja se širi iz porodičnog kruga ka spoljnom svetu a tri generacije – školska deca različitog uzrasta, roditelji i penzioneri (baka i deka) – omogućavaju da se preciznije naslika društveni kontekst i pokaže na koje načine on vrši pritisak na porodični nukleus.

Kroz njihovu sudbinu prelamaju se brojni udesi srpskog naroda na kraju prošlog i u novom veku: reč je o ratnim izbeglicama koji su morali da ostave dom i zavičaj i nasele se u staroj bakinoj kući u vojvođanskom selu kraj Kanala, blizu Dunava.

Mladi junak se izdvaja od svoje okoline. Toga je i svestan, ali svakom prijatelju dopušta da bude takav kakav jeste. Svoje strepnje i zabrinutost za bližnje razrešava osamljivanjem, čitanjem a ponajviše posmatranjem ptica. Tako sazreva i nadrasta sredinu svojom zrelošću, koju zapažamo i u načinu na koji je doživeo i prevazišao svoju prvu ljubav.

Rukopis Ptice selice odlikuju izraziti kvalitet, zrelost, uspešno uobličenje i celovita zamisao. Priča o porodici koja, uprkos životnim nedaćama ima snage i vere da krene u susret novim izazovima – koja svoj dom gradi ne u spoljašnjem prostoru, već iznutra, u međusobnoj ljubavi, vraća nas nekim osnovnim ljudskim vrednostima i mlade čitaoce snaži za život u sadašnjici.

Iz Saopštenja žirija

Čestitamo dobitniku nagrade i s nestrpljenjem čekamo da postanemo čitaoci ovog djela!

Slične vijesti