Pripreme za školsku 2018/19. godinu

Pripreme za školsku 2018/19. godinu

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ aktivno radi na pripremi udžbenika, nastavnih sredstava i pedagoške dokumentacije za sljedeću školsku godinu. U toku je sprovođenje zakonom pro...

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ aktivno radi na pripremi udžbenika, nastavnih sredstava i pedagoške dokumentacije za sljedeću školsku godinu. U toku je sprovođenje zakonom propisane procedure za izbor novih udžbenika za osnovnu školu koji su planirani Planom udžbenika za školsku 2018/2019. godinu. Recenzenti daju stručna mišljenja na pristigle rukopise, nakon čega će oni rukopisi koji budu dobili pozitivne ocjene biti upućeni na odobravanje u Ministarstvo. O novim udžbenicima za osnovnu školu obavijestićemo na vrijeme sve učenike, nastavnike i roditelje. Ukoliko rukopis ne dobije odobrenje, u nastavi će se koristiti ranije odobreni udžbenik.

Kako bismo roditeljima olakšali početak nove školske godine, i ove godine Zavod nudi mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate. Pored udžbenika, Zavod po najpristupačnijim cijenama nudi i bogatu paletu školskog pribora renomiranih proizvođača. Svi zainteresovani mogu da kontaktiraju naše knjižare, da dobiju sve informacije i da zaključe ugovore o kupovini udžbenika na rate. Smatramo da ćemo na taj način olakšati spremanje učenika za početak školske godine.

Cijene udžbeničkih kompleta od trećeg do devetog razreda sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke su sljedeće: treći razred: 104,00 KM, četvrti razred: 95,00 KM, peti razred: 93,50 KM, šesti razred: 130,00 KM, sedmi razred: 134,00 KM, osmi razred: 163,00 KM i deveti razred: 152,00 KM. Godinama Vlada Republike Srpske obezbjeđuje udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole. Svi naši udžbenici imaju hologramsku zaštitu.

Ono što možemo da istaknemo kao veliki poduhvat jeste to da smo pored udžbeničkih kompleta engleskog jezika za osnovnu školu pripremili i udžbenički komplet engleskog jezika za prvi razred gimnazije te udžbenički komplet njemačkog jezika za šesti razred osnovne škole. Ovo su značajni iskoraci za obrazovni sistem Republike Srpske jer imamo svoja kvalitetna i moderna izdanja stranih jezika. Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva učinili su izuzetan napor da se učenicima i nastavnicima omogući pohađanje nastave po udžbenicima usklađenim sa nastavnim programom Republike Srpske. Ističemo i to da je u posljednje dvije godine povećano interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole, te da su pozivi i apeli od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda, upućeni profesorima urodili plodom. Pored navedenih udžbenika, novi udžbenici za srednju školu su i: Biologija za 2. razred gimnazije, Statistika za 4. razred srednje škole za struku ugostiteljstvo i turizam, Statistika za 4. razred srednje škole za struku ekonomija, pravo i trgovina, Sociologija za srednje stručne škole i Mašinski elementi za 2. razred srednje stručne škole.

U toku su konkursi za pribavljanje rukopisa udžbenika za engleski jezik za 2, 3. i 4. razred gimnazije, Gramatiku srpskog jezika od 1. do 4. razreda gimnazije i srednjih stručnih škola, a 28.03.2018. godine raspisali smo konkurs za pribavljanje rukopisa Prva knjiga, udžbenika za prvi razred osnovne škole.

Ovo je takođe prilika da istaknemo da svakodnevno radimo na izdanjima koja su namijenjena najmlađim, te će se nakon didaktičke igre „Igrom kroz Srpsku“, koja je privukla pažnju javnosti, u narednim danima na policama naših knjižara naći i didaktičko sredstvo „Jedi zdravo! Bravo, bravo! Riječ je o zanimljivom didaktičkom sredstvu nagrađenom na konkursu Ministartsva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Slične vijesti