Promovisana knjiga „Regionalna geografija BiH“ autora  Gorana Mutabdžije

Promovisana knjiga „Regionalna geografija BiH“ autora Gorana Mutabdžije

Univerzitetski udžbenik „Regionalna geografija BiH“ autora Gorana Mutabdžije u izdanju JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a.d. Istočno Novo Sarajevo  promovisan je danas u amfiteatru Filozofs...

Univerzitetski udžbenik „Regionalna geografija BiH“ autora Gorana Mutabdžije u izdanju JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a.d. Istočno Novo Sarajevo  promovisan je danas u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama. Na promociji su pored autora učestvovali master Sanda Šušnjar, doc. dr Jelena Golijanin  i doc. dr Marijana Tanović koja je pročitala recenciju prof. dr Steve Pašalića.

Profesor Pašalić istakao je da je prof. dr Goran Mutabija, po ko zna koji put dokazao da osim naučnog doprinosa, njegovo pregalaštvo ima izvanredan društveni i nacionalni značaj.  „Ovaj udžbenik ima veliku alikativnu vrijednost, kako u nastavnom procesu visokoškolskih ustanova, tako i u brojnim planiranjima, studijama i drugim dokumentima“ – naveo je pprof.dr Stevo Pašalić u svojoj recenziji.

Autor Goran Mutabdžija naveo je da je ovo prije svega udžbenik namijenjen studentima geografije. „Ovo je prvi udžbenik ovog naziva, koji pokušava da odgovori na važna pitanja dvomilenijumskog istorijskog razvoja ove teritorije, tokom  kojeg su stalna pitanja promjene granica, oblika i karaktera regija i države, u kontinuitetu prisutna više nego kod susjednih država“ – ističe Mutabdžija.

„Sami čitaoci će  u ovom djelu pokušati da nađu odgovore u kojoj mjeri su razlozi za to  u njenom geografskom položaju, složenoj prirodnogeografskoj strukturi , prožimanju i sukobu glavnih kulturno-civilizacijskih krugova ili širokoj lepezi brojnih razloga , od ekonomske neodrživosti razvoja do geopolitičkih razloga“ – zaključio je Mutabdžija.

Ispred Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva prisutne je pozdravio Dejan Kerleta koji je podsjetio da je ovo nakon knjige „Evropski izazovi“ drugi univerzitetski udžbenik koje je objavila ova izdavačka kuća.

Kerleta je podsjetio da je udžbenik moguće obezbijediti u svih 20 knjižara zavoda za udžbenike širom Republike Srpske kao i putem internet prodavnice na zvaničnoj internet prezentaciji ove izdavačke kuće.  Kada je riječ o narednoj promociji ovog udžbenika plan je da se realizuje promocija i na sličan način na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.

Slične vijesti