Promovisani nagrađeni romani

Promovisani nagrađeni romani

VETRUŠKA U DANIMA NEBA U okviru pratećeg programa 24. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu promovisana su neka od najboljih izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u 2019....

VETRUŠKA U DANIMA NEBA

U okviru pratećeg programa 24. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu promovisana su neka od najboljih izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u 2019. godini.
Roman "Vetruška u danima neba", koji je osvojio književnu nagradu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman u ovoj godini, čiji je autor Goran Labudović Šarlo promovisan je drugog dana festivala,odnosno u srijedu, 04. decembra.
Tokom promocije rečeno je da ovaj roman predstavlja "bezvremenu, duboko potresnu i ljudsku priču, uvijek blisku životima pojedinaca nespremnih da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv, već sposobnim za podnošenje lične žrtve zarad viših ciljeva i onoga što prepoznajemo kao opšte dobro".

"Osim istorije o gradnji Velikog bačkog kanala, koji je na području Vojvodine realizovala Austrougarska monarhija u periodu od 1793. do 1801 - predstavljene kroz sudbinu braće Kiš, naročito inženjera Jozefa Kiša, i njihovo nestajanje u moru intriga, a potom aluzije na savremenu političku scenu Srbije reprezentovanu uzaludnim naporima Kišovog dalekog potomka da istaknutu političku funkciju usmjeri ka ekonomskom razvoju zemlje", navodi se u recenziji ovog književnog djela.

Promocija romana "Vetruška u danima neba"

Posebno mjesto u romanu, ističe se u recenziji, čine vješto upleteni segmenti, koji osvjetljavaju istoriji poznat težak položaj Srba i njihovu ulogu u funkcionisanju državnog sistema Monarhije.

O knjizi su govorili predstavnik Zavoda Dejan Kerleta i profesor Filozofskog fakulteta Pale Željka Pržulj, a odlomke romana čitao je narator Ilija Mimić.

Prethodno, romani iz edicije “Zlatna sova” i ovogodišnji pobjednički roman “Vetruška u danima neba” u 14 časova predstavljeni sup red studentima I profesorima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.


ČEKAJUĆI ŽUTU VOJSKU

Trećeg dana festivala, 05. decembra promovisana je knjiga autora Šćepana Aleksića "Čekajući žutu vojsku", koja je dobitnik treće nagrade "Zlatna sova" za 2019. godinu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Promocija romana "Čekajući žutu vojsku"

Aleksić je rekao da sve u ovom romanu polazi upravo od naslova, odnosno od proročanstva koje kaže da poslije svih vojski u Hercegovinu dolazi "žuta vojska" ili, kako Hercegovci i hercegovački proroci kažu, "žuti mravi".

"Roman "Čekajući žutu vojsku" jeste mala hronika Hercegovine i Bileće, odnosno jedna romaneskna istorija ovog dijela Republike Srpske u posljednjih 200 godina. Poslije svih vojski koje su došle u Bileću, u Hercegovinu, a bilo ih je mnogo i nijedna nije donijela dobro, dolazi "žuta vojska" za koju proročanstvo kaže da će donijeti boljitak u ovaj kraj", kaže Aleksić.
Neposredno prije Festivala ovaj roman promovisan je pred publikom u Hercegovini. Publika u Trebinju, Bileći, Berkovićima i Ljubinju u velikom broju prisustvovala je ovim promocijama i saznala sve detalje u vezi ovog romana. Takođe, 06. decembra i publika u Narodnoj biblioteci u Trnovu imala je priliku da na promociji razgovara sa autorom o svim bitnim detaljima u vezi romana.

NIJE INSTAGRAM GUMA NA BICIKLU

U pratećem programu 24. Festivala malih scena i monodrame, pisac Vladimir Kalamanda iz Beograda promovisao je 06. decembra roman "Nije Instagram guma na biciklu", za koji je ove godine dobio nagradu za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu "Sovica" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.
Profesor Filozofskog fakulteta na Palama Željka Pržulj istakla je tokom promocije u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo da je ovaj roman višestruko savremeno djelo.

Promocija romana "Nije Instagram guma na biciklu"

"Uključenost djela u savremene tokove odnosi se na tematiku, žanrovsku i strukturnu prirodu, kao i pedagošku ulogu i uticaj na mlađe naraštaje, kojima je i namijenjena", navela je Pržuljeva.

Prema njenim riječima, tematika romana u vezi je sa modernim informacionim tehnologijama i društvenim mrežama koje su svima na dohvat ruke, pa i djeci.

"Njena narativna baza je priča o bratu i sestri Pavlu i Katarini koji pokušavaju da pomire posvađane roditelje, služeći se društvenim mrežama, konkretno Instagramom", navela je Pržuljeva.

Ovaj roman, pojašnjava ona, priča je o "maloj sestri i velikom bratu" koji, iako pojma nemaju kako se to radi, pokušavaju da napišu roman i da za njega dobiju prvu nagradu na konkursu koja im je potrebna da bi uz njenu pomoć pomirili mamu i tatu.

Kalamanda je rekao da mu nije bilo teško pisati ovo djelo, jer je pred sobom imao svoju djecu, sina i kćerku, pa je upijajući njihove izraze i komunikaciju o različitim temama kreirao svoje likove.

"Ova dva junaka u dobroj mjeri su kao likovi izgrađeni na temelju moje dece, koja se i zovu Katarina i Pavle. Međutim to su posebni i drugačiji književni junaci, kao što su i njihovi roditelji, takođe, književni junaci, ali, naravno, da nije reč o nama kao stvarnim tatom i mamom, nego književno kreiranim likovima, na bazi umetničke slobode", rekao je Kalamanda.

Autor je rođen 1975. godine u Zenici, odrastao je u Tesliću, a danas živi i radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Zemunu.

Osim ovog dječijeg romana, objavio je i "Plave cipelice čarobne", kao i ratni roman "Miš u bundi".
Prije festivalske promocije Kalamanda je posjetio OŠ “Petar Petrović Njegoš” gdje je učenicima petih razreda predstavio svoj roman i odgovarao na brojna pitanja ove živahne i vesele publike. U subotu, 07. decembra Kalamnda je posjetio Jezički centar “IN” u Palama gdje je takođe predstavio roman pred polaznicima ovog centra i učenicima OŠ “Srbija” iz Pala.

Izvor: Srna/zunsrs

Slične vijesti