Raspisan konkurs za književnu nagradu "Sovica" za 2020. godinu

Raspisan konkurs za književnu nagradu "Sovica" za 2020. godinu

Na osnovu člana 44. i 46. Statuta Javnog preduzeća „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, dana 28.10.2019. godine, direktor raspisuje  K O N K U R S za najbolju...

Na osnovu člana 44. i 46. Statuta Javnog preduzeća „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, dana 28.10.2019. godine, direktor raspisuje

 K O N K U R S

za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu

„S O V I C A“

1. Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo poziva autore koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku da uzmu učešće na Konkursu za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu „Sovica“.

2. Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, pod imenom „Sovica“, obuhvata plaketu (povelju) za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 1.000 primjeraka, autorsku naknadu od 1.000,00 KM i 20 primjeraka knjige.

3. Pravo učešća na konkursu za izbor najbolje neobjavljene knjige za djecu imaju svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku i koji blagovremeno dostave svoj rukopis, pod uslovom da rukopis knjige za djecu nije nikada ranije objavljen, kako na srpskom, tako ni na drugom jeziku.

4.  Ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elektronskoj formi, pomenuta činjenica će se smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

5. Jedan autor može konkurisati samo sa jednim rukopisom. U slučaju nepoštovanja navedenog pravila, sva djela tog autora isključiće se iz konkurencije za nagradu „Sovica“.

6. Autor najbolje ocijenjenog rukopisa, prema odluci stručnog žirija, učešćem na ovom konkursu obavezuje se da će prenijeti na Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, kao izdavača, isključivo i teritorijalno neograničeno ovlašćenje na objavljivanje autorskog djela sa kojim učestvuje na konkursu, zatim pravo na umnožavanje djela štampanjem, u periodu od tri godine od izdavanja, te ovlašćenje na stavljanje u promet pomenutog djela do prodaje kompletnog tiraža definisanog ovim konkursom.

7. Autori su dužni da najkasnije do 28.02.2020. godine dostave odštampan rukopis knjige za djecu u tri primjerka (format A4, font Times New Roman, prored 1.5, numerisane stranice, uvezano), dok se autor knjige za djecu koja bude nagrađena obavezuje da rukopis dostavi i u elektronskoj formi.

8. Pored tri odštampana primjerka, autori su dužni u posebnoj zatvorenoj koverti dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime, kontakt telefon i adresu, te potpisanu izjavu, kojom, pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, izjavljuju da rukopis koji dostavljaju nije nikada ranije objavljen, kako fragmentarno, tako ni integralno.

9. Rukopise potpisane šifom slati isključivo putem pošte, na adresu JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, ul. Nikole Tesle br. 58, 71123 Istočno Novo Sarajevo, sa napomenom „Za konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu 'Sovica'“. Rukopisi eventualno dostavljeni putem elektronske pošte ili na drugi neodgovarajući način, neće se uzeti u razmatranje i neće biti predmet konkurencije za nagradu „Sovica“.

10. Dostavljeni rukopisi neće se vraćati autorima.

11. Posljednji dan za dostavu rukopisa na naprijed navedeni način jeste 28.02.2020. godine, dok je rok za proglašenje dobitnika nagrade 08. maj 2020. godine.

12. Detaljni uslovi za učešće na konkursu, vrsta i visina nagrade, izbor i način rada stručnog žirija, rokovi za odlučivanje o nagrađenim rukopisima, te ostala pitanja koja definišu postupak izbora najbolje neobjavljene knjige za djecu definisani su Pravilnikom o dodjeljivanju nagrade „Sovica“, objavljenim na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda (www.zunsrs.com).

Slične vijesti