Raspisan konkurs za književnu nagradu "Zlatna sova" za 2020. godinu

Raspisan konkurs za književnu nagradu "Zlatna sova" za 2020. godinu

Na osnovu člana 44. i 46. Statuta Javnog preduzeća „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, dana 28.10.2019. godine, direktor raspisuje  K O N K U R S za najbolji...

Na osnovu člana 44. i 46. Statuta Javnog preduzeća „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, dana 28.10.2019. godine, direktor raspisuje

 K O N K U R S

za najbolji neobjavljeni roman za nagradu

Z L A T N A   S O V A

1. Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, kao najveća izdavačka kuća u Republici Srpskoj, poziva autore koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, da uzmu učešća na Konkursu za najbolji neobjavljeni roman i nagradu „Zlatna sova“ za 2020. godinu.

2. Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

3. Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

4. Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

5. Ukoliko nijedan od autora tri prvonagrađena romana ne bude imao prebivalište u Republici Srpskoj, Zavod zadržava pravo da, na preporuku stručnog žirija, pored nagrađenih romana, uz prethodnu saglasnost autora, objavi još jedan roman autora sa prebivalištem u Republici Srpskoj. U tom slučaju, roman bi bio objavljen u tiražu od 300 primjeraka, uz autorski honorar utvrđen na osnovu internih propisa organizatora konkursa. 

6. Pravo učešća na Konkursu imaju svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, a koji blagovremeno dostave svoj rukopis, pod uslovom da rukopis romana nije nikada ranije objavljen, kako na srpskom, tako ni na drugom jeziku.

7. Ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elektronskoj formi, pomenuta činjenica će se smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

8. Jedan autor može konkurisati samo sa jednim rukopisom. U slučaju nepoštovanja navedenog pravila Konkursa, sva djela tog autora isključiće se iz konkurencije za nagradu „Zlatna sova“.

9. Autori tri najbolje ocijenjena rukopisa, prema odluci stručnog žirija, učešćem na ovom konkursu obavezuju se da će prenijeti na Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, kao izdavača, isključivo i teritorijalno neograničeno pravo izdavanja autorskih djela sa kojima učestvuju na konkursu, odnosno pravo na reprodukovanje djela štampanjem, u periodu od tri godine od izdavanja istih, te pravo distribuisanja pomenutih dijela do prodaje kompletnog tiraža definisanog ovim konkursom.

10. Na Konkurs slati neobjavljeni rukopis romana, štampan u tri primjerka (format A4, font Times New Roman, prored 1.5, numerisane stranice, uvezano). Autori tri nagrađena romana se obavezuju da rukopise, nakon konačne odluke o izboru, dostave i u elektronskoj formi.

11. Rukopise, potpisane šifom, slati isključivo putem pošte, na adresu JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, ul. Nikole Tesle br. 58, 71123 Istočno Sarajevo, sa imenom i prezimenom, kontakt telefonom i adresom autora, u posebnoj, zatvorenoj koverti. Rukopisi eventualno dostavljeni putem elektronske pošte ili na drugi neodgovarajući način, neće se uzeti u razmatranje i isti neće biti predmetom konkurencije za nagradu „Zlatna sova“.

12. Autori su dužni, pored traženih ličnih podataka, u zatvorenoj koverti iz prehodne tačke Konkursa, dostaviti i potpisanu izjavu, kojom, pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, izjavljuju da rukopis koji dostavljaju nije nikada ranije objavljen, kako fragmentarno, tako ni integralno.

13. Dostavljeni rukopisi se neće vraćati autorima.

14. Posljednji dan za dostavu rukopisa na naprijed navedeni način je 28. februar 2020. godine, dok je rok za proglašenje najboljeg neobjavljenog romana 29.05.2020. godine.

15. Detaljni uslovi za učešće na konkursu, vrsta i visina nagrade, izbor i način rada stručnog žirija, rokovi za odlučivanje o nagrađenim rukopisima, te ostala pitanja koja definišu postupak izbora najboljeg neobjavljenog romana su definisani Pravilnikom o dodjeljivanju nagrade „Zlatna sova“, objavljenim na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda (www.zunsrs.com).

Slične vijesti