Raspisani konkursi za nove udžbenike

Raspisani konkursi za nove udžbenike

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo raspisalo je konkurs  za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole. U sk...

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo raspisalo je konkurs  za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole. U skladu sa Planom udžbenika za školsku 2020/2021. godinu, donesenim od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, raspisali smo konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za šest udžbenika za osnovnu školu, 30 udžbenika za gimnaziju, 98 udžbenika za srednje stručne i tehničke škole i tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju.

Za većinu udžbenika za srednje škole konkurs je bio raspisan i prethodnih godina. Postoje dva razloga zašto se konkurs za određene udžbenike ponavlja iz godine u godinu. Prvi razlog je slab odaziv autora i niski tiraži. Na žalost za udžbenike za pojedina zanimanja srednje škole ne postoji interesovanje autora. Drugi razlog je taj što pojedini rukopisi nisu dobili pozitivne recenzije i odobrenje Ministarstva. Svaki rukopis koji pristigne na konkurs mora proći strogu zakonsku proceduru: mora da ispunjava opšte i posebne uslove konkursa, mora da dobije dvije ili tri pozitivne recenzije recenzenata i na kraju mora da dobije odobrenje Ministarstva.

Prošle godine zabilježen je nešto veći broj rukopisa pristiglih na konkurs za srednje škole u odnosu na prethodne godine, te se nadamo da će i ove godine pristići više rukopisa koji će dobiti pozitivna mišljenja recenzenata te potrebna odobrenja Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda. Cilj nam je da imamo kvalitetne udžbenike, zanimljive učenicima i nastavnicima te oslobođene nepotrebnih sadržaja.

Kada su u pitanju udžbenici za osnovnu školu, traže se novi rukopisi udžbenika za predmete kod kojih je došlo do promjene nastavnih programa uljed modernizacije i revizije programa.

Konkursom se traže i rukopisi udžbenika za predmete gdje Zavod nije imao svoje udžbenike već se u nastavi koriste udžbenici inostranih izdavača. Svi udžbenici po kojima se izvodi nastava u osnovnim i srednjim školama moraju biti odobreni i nalaziti se na spisku udžbenika koji donosi ministar. U nedostatku udžbenika u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo najčešće se koriste udžbenici Zavoda za udžbenike Beograd.

Koristimo se prilikom da pozovemo sve zainterovane profesore osnovnih i srednjih škola, profesore univerziteta te ljude iz prakse da učestvuju na konkursu.

Konkurs je otvoren do 6. 3. 2020. godine za rukopise udžbenika koji su planirani od školske 2020/2021. godine, izuzev rukopisa udžbenika Gramatika srpskog jezika od 1. do 4. razreda gimnazije i srednjih škola, za koji je krajnji rok 28. 8. 2020. godine. Konkurs je objavljen u dnevnim novinama Euro Blic RS i na zvaničnoj internet prezentaciji

Slične vijesti