Ristanović: Zavod je najveća i najodgovornija izdavačka kuća u RS

Ristanović: Zavod je najveća i najodgovornija izdavačka kuća u RS

Intervju sa prof. dr Cvijetinom Ristanovićem na temu izdavaštva u RS. Da li su i u kojoj mjeri izdavačke kuće uticale na literarne tokove? Izdavačke kuće su u najvećoj mjeri uticale na literar...

Intervju sa prof. dr Cvijetinom Ristanovićem na temu izdavaštva u RS.

  • Da li su i u kojoj mjeri izdavačke kuće uticale na literarne tokove?

Izdavačke kuće su u najvećoj mjeri uticale na literarne tokove u Republici Srpskoj. One su otvorile vrata kako afirmisanim književnim stvaraocima tako i autorima koji su štampali svoje prve knjige. Uz sve vidljivije nastojanje da olakšaju uslove za štampanje novih knjiga, što je na autore djelovalo stimulativno, većina izdavača je oborila kriterijume pri valorizaciji rukopisa, tako da se dešavalo (a dešava se i dalje) da se štampaju knjige koje nemaju nikakvu umjetničku vrijednost.

U cilju podizanja kvaliteta publikovanih djela, izdavači bi, i u ovako nezavidnim uslovima poslovanja, trebalo da pooštre kriterijume pri odabiru rukopisa za štampanje i da ne dozvole da se pod okriljem njihovih firmi štampa sve i svašta.

 

  • Smatrate li da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva svojom izdavačkom politikom uticao ili i dalje utiče na literarne tokove u Republici Srpskoj?

Kao najveća i najodgovornija izdavačka kuća u Republici Srpskoj, J. P. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo najviše je doprinio štampanju kvalitetnih udžbenika i stručne literature za sve stepene obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.  Uz to, Zavod je stalno objavljivao i beletristička djela i na taj način doprinosio njegvanju i afirmaciji žanrova lijepe književnosti, kako poetskih tako i proznih. Samim tim Zavod je znatno uticao i utiče na literarne tokove u Republici Srpskoj.

Važno je naglasiti da je Zavod, u cilju podrške razvoju prozne književnosti, ustanovio konkurs „Zlatna sova“, na kome se svake godine dodjeljuju nagrade za neobjavljene romane napisane na srpskom jeziku. Na dosadašnjim konkursima „Zlatvna sova“ nagrđeno je više vrlo uspjelih romana iz pera afirmisanih književnih stvaralaca, ali i onih koji su pravu afirmaciju  stekli tek dodjelom „Zlatne sove“.

Uz pohvalu odluci Zavoda da ustanovi stalni konkurs za nagrađivanje najboljih romana, ne mogu a da ne primijetim da pri dosadašnjem odabiru romana za nagrade njihova tematsko-ideološka  komponenta je pobjeđivala umjetničko-estetsku, što bi, makar na narednim konkursima, trebalo da bude obrnuto. To, međutim, nije samo stvar izdavačke politike Zavoda nego i kritičkog osjećaja i meritornosti članova žirija koji vrednuju djela i odlučuju o njihovom nagrađivanju.

izvor: zunsrs, intervju vodio Dejan Kerleta

foto: Semberske novine , Semberija info

 

 

Slične vijesti