Ristović: Osim udžbenika i bogata paleta školskog pribora

Ristović: Osim udžbenika i bogata paleta školskog pribora

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović rekao je danas Srni da Zavod, osim udžbenika za narednu školsku godinu po najpristupačnijim cijenama, nudi i bogatu...

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović rekao je danas Srni da Zavod, osim udžbenika za narednu školsku godinu po najpristupačnijim cijenama, nudi i bogatu paletu školskog pribora renomiranih proizvođača.

Ristović je rekao da će Zavod u narednoj školskoj godini izdati 10 novih udžbenika, dvije radne sveske i dva priručnika za osnovnu školu i dodao da svi udžbenici imaju hologramsku zaštitu.

"Svi udžbenici za osnovnu školu nalaze se u knjižarama Zavoda. Čitanke za sedmi, osmi i deveti razred i udžbenik iz istorije za deveti razred naći će se u prodaji tokom naredne sedmice", istakao je Ristović.

On je naveo da cijena komplet udžbenika za treći razred, sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke, iznosi 104 KM, za četvrti 95 KM, za peti 93,50 KM, za šesti razred 130 KM, za sedmi 134 KM, za osmi 163 KM i za deveti razred 152 KM.

Ristović je naglasio da je Vlada Republike Srpske i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole i za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je podsjetio da su novi udžbenici za osnovnu školu Likovna kultura i Radni list uz udžbenik Srpski jezik i jezička kultura za četvrti razred osnovne škole, Poznavanje prirode /udžbenik i radna sveska/, Likovna kultura i Radni list uz udžbenik Srpski jezik i jezička kultura za peti razred osnovne škole.

On je dodao da su novi udžbenici i Njemački jezik za šesti razred osnovne škole /udžbenik, radna sveska i priručnik za nastavnike/, čitanke za sedmi, osmi i deveti razred, Istorija za deveti razred osnovne škole, kao i Priručnik za nastavnike likovne kulture od šestog do devetog razreda.

Ristović je rekao da će Zavod za srednju školu u ovoj školskoj godini imati sedam novih udžbenika, jednu radnu svesku i jedan priručnik.

Prema njegovim riječima, novi udžbenici za srednju školu su Statistika za četvrti razred zanimanje ekonomski tehničar i poslovno-pravni tehničar, Statistika za četvrti razred struka ugostiteljstvo i turizam, zanimanje turistički tehničar, Mašinski elementi za učenike drugog razreda mašinske struke zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i Biologija za drugi razred gimnazije, opšti i prirodno-matematički smjer.

Ristović je rekao da su novi udžbenici za srednju školu - udžbenik, radna sveska i priručnik za nastavnike engleskog jezika za prvi razred gimnazije, Sociologija za srednje stručne škole i Čitanka za četvrti razred gimnazije.

On je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo i udžbenike računarske komponente za drugi razred srednje škole, zanimanje tehničar računarstva, Osnove ribarstva za četvrti razred poljoprivredne škole i Zbirku zadataka sa priručnikom za laboratorijske vježbe koji bi trebalo da budu pripremljeni i odštampani u narednom periodu.

Ristović je istakao da ovi udžbenici neće biti u knjižarama u septembru, ali da će sigurno biti u prodaji do kraja prvog polugodišta.

"U posljednje dvije godine povećano je interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole, što se vidi i po broju odobrenih udžbenika. Pozivi i apeli nadležnih institucija, prije svih Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda upućeni profesorima, urodili plodom", rekao je Ristović.

On je podsjetio da je Zavod otvorio nove maloprodajne objekte u Bijeljini, Foči i Modriči, te promijenio adresu knjižari u Višegradu koja se sada nalazi u Andrićgradu.

izvor vijesti: SRNA

Slične vijesti