SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA NAGRADU SOVICA 2023.

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA NAGRADU SOVICA 2023.

Na raspisani konkurs Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za najbolji neobjavljeni rukopis knjige za decu u svim žanrovima pristiglo je 15 rukopisa pod šiframa. Žiri u sastavu: prof. dr Zorana O...

Na raspisani konkurs Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za najbolji neobjavljeni rukopis knjige za decu u svim žanrovima pristiglo je 15 rukopisa pod šiframa.

Žiri u sastavu: prof. dr Zorana Opačić (predsednik), doc. dr Milena Ivanović Kovačević i Berislav Blagojević pažljivo je pregledao pristigle rukopise i sa zadovoljstvom konstatovao kako je njihov opšti kvalitet visok, što, sudeći po ovom konkursu, pokazuje da je reč o uspešnoj godini u stvaralaštvu za decu. Među radovima pristiglim na konkurs ima poetskih zbirki, kraće i romaneskne proze. Rukopisi su stilski raznovrsni, zasnovani na realističkoj, fantastičnoj i bajkovitoj slici sveta. Zapaža se jasna težnja autora da pišu o brojnim izazovima i teškoćama savremenog odrastanja, bez obzira na realističku ili natprirodnu motivaciju dela.

Žiri je izdvojio sledeća četiri rukopisa u UŽI IZBOR, koja navodimo po azbučnom redu naslova:

  1. Dolinom tihih koraka (šifra Sabljarka)
  2. Ne umiru leptiri (šifra Snojava)
  3. Ptice selice (šifra Pelikan)
  4. Sunce nad Carskom dolinom (šifra Prozorčić)

5. maja 2023.

Zorana Opačić

Milena Ivanović

Berislav Blagojević

Slične vijesti