SRNA objavila intervju sa Bojanom Đenićem

SRNA objavila intervju sa Bojanom Đenićem

Vršilac dužnosti direktora JP "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" a.d. Istočno Novo Sarajevo Bojan Đenić dao je intervju agenciji SRNA o aktuelnostima vezanim za ovo javno preduzeće. Odgovore na...

Vršilac dužnosti direktora JP "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" a.d. Istočno Novo Sarajevo Bojan Đenić dao je intervju agenciji SRNA o aktuelnostima vezanim za ovo javno preduzeće. Odgovore na pitanja novinarke SRNE Ljiljane Čvoro prenosimo u cjelosti.

SRNA: Da li će Vaše imenovanje donijeti određene promjene u poslovnoj politici Zavoda i koji su Vaši planovi?

Djelatnost Zavoda, misija i vizija utvrđeni su Statutom ovog javnog preduzeća. Prije svega, osnovni zadatak Zavoda jeste izdavanje udžbenika za osnovnu i srednje škole.

Moj zadatak jeste da nastavimo saradnju sa institucijama nadležnim za oblast obrazovanja. Tu prije svega mislim na Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod, te da učenicima u Republici Srpskoj osiguramo najbolje i najkvalitetnije savremene udžbenike i nastavna sredstva.

Pored udžbenika nastavićemo da objavljujemo lektire za osnovnu i srednje škole, priručnike, univerzitetske udžbenike, stručnu literaturu i druge publikacije koje su značajne za obrazovnu zajednicu i kulturni život Republike Srpske. Poseban akcenat stavićemo na izdanja za najmlađe, kako bismo ukazali na važnost čitanja i opismenjavanja od najranijeg uzrasta.

Nastavićemo i sa objavljivanjem najboljih naslova iz beletristike jer Zavod za udžbenike na taj način daje veliki doprinos razvoju, očuvanju i promociji domaće književnosti i velika je podrška autorima koji stvaraju na srpskom jeziku.

U ekonomskom smislu moraćemo dati sve od sebe da reformišemo komercijalnu službu. Jedan od naših imperativa u narednom periodu biće izlazak na tržište zemalja regiona za šta već postoje izvjesna interesovanja, prije svega na tržištu Republike Srbije.

Kada je riječ o procesu digitalizacije udžbenika, postavili smo sebi cilj da za sljedeću školsku godinu pripremimo digitalne sadržaje za šest udžbenika za osnovnu školu. Zavod je u 2019. godini napravio veliki iskorak na ovom polju i svojim kapacitetima digitalizovao sadržaje udžbenika „Geografija za 6. Razred“, što je pozitivno prihvaćeno od učenika i nastavnika te cjelokupne obrazovne javnosti. Želim da nastavimo sa ovim aktivnostima i uložimo dodatan trud i sredstva kako bismo postigli postavljene ciljeve.

SRNA: Imate li namjeru širiti maloprodajnu mrežu?

Zavod trenutno posluje sa pet poslovnih centara i 20 maloprodajnih objekata. Morate priznati da je to za tržište Republike Srpske poprilično razgranata mreža. Naše knjižare nalaze se od Novog Grada do Trebinja.

Trenutno smo u procesu utvrđivanja opravdanosti postojanja pojedinih maloprodajnih objekata, istraživanja tržišta i prikupljanja informacija o potrebi otvaranja novih knjižara u određenim opštinama i gradovima Republike Srpske. Početkom 2020. godine imaćemo jasne  pokazatelje i izaći sa konkretnim prijedlozima. Moja namjera jeste da se približimo građanima u lokalnim zajednicama gdje za to postoji interesovanje i opravdanost.

Drugi važan zadatak koji sebi postavljam jeste brendiranje maloprodajnih objekata, postavljanje standarda i obuka zaposlenih radnika. Smatram da u tom domenu možemo napraviti značajnije iskorake.

U narednom periodu veći akcenat stavićemo i na internet prodavnicu, to jeste mogućnost direktne kupovine preko Zavodove zvanične internet prezentacije.

SRNA: Koji su trenutno aktuelni konkursi?

Prije svega aktuelni su konkursi za nove udžbenike za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole. U skladu sa Planom udžbenika za školsku 2020/2021. godinu, donesenim od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, raspisan je konkurs za pribavljanje rukopisa za šest udžbenika za osnovnu školu, 30 udžbenika za gimnaziju, 98 udžbenika za srednje stručne i tehničke škole i tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju.

Takođe, raspisani su i konkursi za najbolji neobjavljeni roman i nagradu „Zlatna sova“ te za najbolju knjigu za djecu i nagradu „Sovica“.

Koristim se prilikom da pozovem sve nastavnike osnovnih i srednjih škola, profesore univerziteta, naučne i stručne radnike i književnike da pišu i stvaraju te da svoja djela dostave na naše konkurse. Na taj način svi zajedno daćemo doprinos očuvanju srpskog jezika, književnosti i kulture te doprinijeti kvalitetu obrazovanja u Republici Srpskoj.

Slične vijesti