U toku su pripreme za školsku 2018/19. godinu

U toku su pripreme za školsku 2018/19. godinu

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ aktivno radi na pripremi udžbenika, za školsku 2018/2019. godinu. Za sljedeću školsku godinu novi udžbenici će biti: –Poznavanje prirode za 5....

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ aktivno radi na pripremi udžbenika, za školsku 2018/2019. godinu. Za sljedeću školsku godinu novi udžbenici će biti:

–Poznavanje prirode za 5. razred osnovne škole (udžbenik i radna sveska),

–Njemački jezik za 6. razred osnovne škole (udžbenik, radna sveska i priručnik za nastavnike),

–Čitanka za 8. razred osnovne škole,

–Istorija za 9. razred,

–Engleski jezik za 1. razred gimnazije (udžbenik, radna sveska i priručnik za nastavnike),

–Biologija za 2. razred gimnazije

–Čitanka za 4. razred gimnazije,

–Mašinski elementi za učenike drugog razreda mašinske struke, zanimanja mašinski tehničar i tehničar za kompjutersko konstruisanje

–Sociologija za srednje stručne škole,

–Statistika za 4. razred srednje škole za struku ugostiteljstvo i turizam,

–Statistika za 4. razred srednje škole za struku ekonomija, pravo i trgovina,

Čekamo povratne informacije iz Ministarstva za još sedam udžbenika za osnovnu školu (radne listove uz udžbenike srpskog jezika i jezičke kulture za 4. i 5. razred, udžbenike likovne kulture za 3, 4. i 5. razred i čitanke za 7. i 9. razred) i nekoliko udžbenika za srednju školu.

Što se tiče ostalih udžbenika za osnovnu školu, nije bilo značajnijih adaptacija te će se u nastavi koristiti ranije odobreni udžbenici.

Kako bismo roditeljima olakšali početak nove školske godine, i ove godine Zavod je ponudio mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate.

Pored udžbenika, Zavod po najpristupačnijim cijenama nudi i bogatu paletu školskog pribora renomiranih proizvođača.

Cijene udžbeničkih kompleta od trećeg do devetog razreda sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke su sljedeće:

–treći razred: 104,00 KM,

–četvrti razred: 95,00 KM,

–peti razred: 93,50 KM,

–šesti razred: 130,00 KM,

–sedmi razred: 134,00 KM,

–osmi razred: 163,00 KM i

–deveti razred: 152,00 KM.

Vlada Republike Srpske obezbijediće udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole.

Svi naši udžbenici imaju hologramsku zaštitu.

Ono što možemo da istaknemo kao veliki poduhvat jeste to da smo pored udžbeničkih kompleta engleskog jezika za osnovnu školu pripremili i udžbenički komplet engleskog jezika za prvi razred gimnazije te udžbenički komplet njemačkog jezika za šesti razred osnovne škole. Ovo su značajni iskoraci za obrazovni sistem Republike Srpske jer imamo svoja kvalitetna i moderna izdanja stranih jezika. Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva učinili su izuzetan napor da se učenicima i nastavnicima omogući pohađanje nastave po udžbenicima usklađenim sa nastavnim programom Republike Srpske.

Ističemo i to da je u posljednje dvije godine povećano interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole, te da su pozivi i apeli od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda, upućeni profesorima, urodili plodom. U toku su konkursi za pribavljanje rukopisa udžbenika za engleski jezik za 3. i 4. razred gimnazije, a 28.03.2018. godine raspisali smo konkurs za pribavljanje rukopisa Prva knjiga, udžbenika za prvi razred osnovne škole.

Ovo je prilika i da istaknemo da svakodnevno radimo na izdanjima koja su namijenjena najmlađim, te je, nakon didaktičke igre „Igrom kroz Srpsku“, koja je privukla pažnju javnosti, objavljeno i didaktičko sredstvo „Jedi zdravo! Bravo, bravo!“

JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ ima 20 maloprodajnih objekata širom Republike Srpske. Ove godine, želeći da svojim kupcima omogućimo što kvalitetnije usluge i dostupnost, otvorili smo maloprodajne objekte u Foči i Modriči, te drugi maloprodajni objekat u Bijeljini.

Slične vijesti