U uži izbor za Sovicu ušla četiri rukopisa

U uži izbor za Sovicu ušla četiri rukopisa

Na konkurs Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za književnu nagradu "Sovica" za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu pristigao je 21 rukopis od kojih su četiri ušla u uži izbor,...

Na konkurs Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za književnu nagradu "Sovica" za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu pristigao je 21 rukopis od kojih su četiri ušla u uži izbor, a žiri će pobjednika proglasiti do 1. juna.

Tročlani žiri u sastavu Jelena Kojović Tepić, predsjednik, i Željka Pržulj i Danijel Dojčinović, članovi, primio je i pročitao sve pristigle radove i donio odluku da u uži izbor uđu rukopisi za koje je minimalno dva člana žirija dalo pozitivnu ocjenu.

U saopštenju žirija navodi se da su u uži izbor ušli rukopisi "Kako se ispričala neispričana bajka", pod šifrom "Kosmička bajka", "Mera stida", šifra "36 priča", "Što se tiče samog leta", šifra "Morski lav" i "Mjesečev jahač", šifra "Oskoruša".

Nakon pažljivog čitanja, žiri je pomalo razočaran kvalitetom pristiglih radova, što se vidi i iz broja radova koji su ušli u uži izbor. Četiri rada su dobila prolaznu ocjenu od većine članova žirija, a samo dva rukopisa su sva tri člana žirija ocijenila dobrim ocjenama.

"Neki od rukopisa su gotovo nečitljivi, pisani bez imalo osjećaja i za stil i za jezik, čak i elementarno nepismeni, zaglavljeni u /davno/ prošlim vremenima. Više rukopisa su bili epigonski stihovi na već poznate pastoralne i naivne teme koje već decenijama nemaju čitaoce", ocjena je žirija.

Žiri navodi da jedan broj radova posjeduje izvjesne književne kvalitete, neki čak imaju sjajne poetske ili prozne uzlete, ali su rukopisi nesređeni, preopširni, bez jasnog koncepta, pa se stiče utisak da su autori slali sve što imaju napisano za djecu, bez ikakvog osjećaja za cjelinu i mjeru.

"Pristigli radovi su potvrda da se kod nas nedovoljno njeguje književnost za djecu. Tim prije pozdravljamo Zavodovo raspisivanje konkursa u nadi da možda ipak nismo propustili posljednji voz da se javnost pozabavi ovom, veoma značajnom vrstom literature i da uvaži da su današnja djeca čitaoci 21. vijeka i da im je potrebna brižljivo i inteligentno osmišljena dobra knjiga", navodi se u saopštenju.

Slične vijesti